Drahá elektřina? To je schválně. Abyste zchudli a méně nakupovali. Padlo to jasně

14.10.2021 10:11 | Ze sítí

Ceny elektřiny v Evropě dále trhají rekordy. EU už státům dala „příručku“, co mohou dělat. Podle šéfredaktora Info.cz Michala Půra zde panuje mylný obraz, že zdražování je vedlejší efekt Green Dealu. Má se však jednat o cíl. Kvůli tomu se střetl s ekologickým novinářem z Deníku Referendum. A vytáhl na něj slova místopředsedy Evropské komise, který přiznal, že jakákoliv opatření na cenu mít budou, jen ji prý nesmí zaplatit ti nejslabší.

Drahá elektřina? To je schválně. Abyste zchudli a méně nakupovali. Padlo to jasně
Foto: Repro Youtube
Popisek: Větrná elektrárna

Anketa

Chcete Andreje Babiše za příštího prezidenta?

68%
20%
hlasovalo: 45518 lidí

Problémy Evropy s cenou plynu a elektřiny pokračují. Na volání po evropském řešení Evropská komise reagovala sadou doporučení, co mohou státy udělat. Důvodů, proč ceny vyletěly nahoru, je hned několik. Jednak rychlá obnova provozu po zrušení či zmírnění covidových opatření, dále velká poptávka po zemním plynu na světovém trhu, růst cen emisních povolenek a také nedostatek větru pro větrné elektrárny.

V těchto doporučeních se dle serveru Politico píše, že státy mohou snížit daně, a pokud to neporuší pravidla EU, poskytnout dočasnou podporu zasaženým odvětvím průmyslu. Nízkopříjmové domácnosti prý mohou dostat vouchery financované ze zisků z prodeje emisních povolenek a vlády jim mohou nechat odložit splácení. Dodejme, že snížení daní z energií se rovná výpadku příjmů na straně státu.

Brusel také po státech v EU chce lepší data o energetické chudobě a hodlá požádat Evropskou radu o doporučení ohledně sociálních dopadů přechodu na zelené zdroje energie. Bude také zkoumat možnost společného nákupu zemního plynu.

Co ovšem Brusel dle serveru udělat nechce, je reformovat trh s elektřinou, kde nejdražší zdroj určuje cenu pro celý trh. Tento trh dle Evropské komise funguje dobře.

K rostoucím cenám už se vyjádřil šéfredaktor serveru Info.cz Michal Půr. „Největší dezinformací kolem rostoucích energií je, že nárůst je jakýsi okrajový jev Green Dealu. To je nepochopení. Nárůst je cílem Green Dealu, aby lidé omezili spotřebu,“ upozornil. Ovšem záhy ho obvinil ze lži aktivista a novinář Deníku Referendum Radek Kubala. „Tohle už je brutální dezinfo z vaší strany. Buď tomu, proč roste v současnosti cena energií, nerozumíte nebo rozumíte a lžete záměrně v zájmu vašeho zaměstnavatele. Řekl bych, že je to kombinace obojího,“ dodal.

Info.cz vlastní přes vydavatelský dům Czech News Center miliardář Daniel Křetínský, který má své podnikatelské aktivity i v energetickém sektoru. Ovšem dle zpráv z léta chce do roku 2030 skončit s výrobou elektřiny a tepla z uhlí.

„Vy a lidé kolem vás se na negativním vývoji samozřejmě aktivně podílíte. Vaším cílem je navíc společenská změna, nikoliv ochrana klimatu. Dlouho se vám to dařilo maskovat, nyní již hůře a brzy budete naprosto nazí,“ reagoval na Kubalu osočený šéfredaktor.

A přidal slova místopředsedy Evropské komise Franse Timmermanse, který Green Deal obhajuje a prosazuje. Jehož reakce na nárůst cen plynu a elektřiny po celé EU byla, že to dokazuje, že EU se musí zbavit své závislosti na importovaných fosilních palivech a co nejrychleji přejít na obnovitelné zdroje energie. Jak ovšem již zmínil server Politico, vysoká cena elektřiny pochází i z toho, že větrné elektrárny kvůli povětrnostním podmínkám produkují elektřiny málo.

Podle Timmermanse se dá pouze 20 % zvýšení ceny elektřiny svést na zdražení emisních povolenek. Stále opakuje, že přechod na zelené zdroje nesmí dopadnout na ty nejchudší. „Musíme říkat jasně: Ať už uděláme cokoliv, bude to mít vliv na cenu. Ale politici musí zajistit, že cenový efekt nedopadne na ty nejzranitelnější,“ uvedl dle serveru EUobserver. „Kdybychom měli Green Deal o pět let dříve, nebyli bychom v této situaci, protože bychom nebyli tak závislí na fosilních palivech a zemním plynu,“ tvrdí Timmermans.

Jak Green Deal ovlivní cenu, vysvětlil Půr v diskusi. Podle něho to bylo právě schválení Green Dealu, které na trh přivedlo spekulanty. „Rostoucí cena povolenky není způsobena tím, že by těch povolenek bylo fyzicky málo. Rostoucí cena je způsobena nástupem spekulantů na trh. EK a EU obecně se chová tak, že lze předpokládat, že cena poroste. Když máte dost peněz, je to krásnej produkt s jistým ziskem.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…