Drahý Lubomíre, oslovil Zaorálka ministr zahraničí Ukrajiny. Zítra promluví k poslancům

19.05.2015 14:43

Již zítra by měli čeští poslanci začít projednávat asociační dohodu EU a Ukrajiny. Na setkání s novináři to dnes prohlásil ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Brífinku se zúčastnil také ukrajinský ministr zahraničí Pavlo Klimkin, který se Zaorálkem přiletěl z Bruselu stejným letadlem. Zítra by měl před českými poslanci promluvit a přesvědčit je, aby hlasovali pro uzavření asociační dohody EU s Ukrajinou.

Drahý Lubomíre, oslovil Zaorálka ministr zahraničí Ukrajiny. Zítra promluví k poslancům
Foto: Petr Kupka
Popisek: Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek na diskusním setkání s občany v Olomouci

Poněkud překvapivě znělo, když Klimkin na tiskové konferenci oslovil Zaorálka slovy „Drahý Lubomíre“.

Klimkin zdůraznil důležitost asociační dohody pro Ukrajinu. Vyslovil se také pro splnění „každého bodu“ minských dohod. „Pro nás je to jediná obsáhlá dohoda, která povede k míru, ke stabilizaci a také k obnově Donbasu,“ prohlásil Klimkin s tím, že Ukrajina chce skutečné příměří a ne ‚hybridní‘ příměří, které máme dnes.“

Posteskl si, že od OBSE nemá žádné potvrzení o tom, že by ustaly boje. Naopak. „Prakticky každý den máme zprávy o nových mrtvých,“ uvedl a poukázal, že na ukrajinském území se pohybují ruské jednotky. V této souvislosti zmínil, že se ukrajinským silám včera podařilo zajmout dva ruské důstojníky, kteří jsou nyní v Kyjevě.

Klimkin se vyhnul přímé odpovědi na otázku, zda Ukrajina vymění dva zajaté ruské důstojníky za ukrajinskou pilotku, kterou již delší dobu zadržuje ruská strana. Pouze uvedl, že Kyjev má důkazy o tom, že zmínění zajatí Rusové patří ke speciální bojové jednotce a že byli zajati na ukrajinském území. „Co bude dál, rozhodne relevantní ukrajinský soud,“ řekl s tím, že Ukrajina je právním státem. „Pak můžeme říct, že budou navráceni do Ruska,“ dodal.

Potřebu naplnit minské dohody zdůraznil také Zaorálek.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…