Dřepět tam celý den, strašná nuda. Chlebíčky byly rozebrány. Naštvaný Matěj Stropnický, který se dožadoval místa k sezení, promluvil o včerejším soudu

19.01.2017 7:02

Matěj Stropnický (SZ) se zlobí. Chtěl se jít podívat na soud s paní ředitelkou z Prahy 10 a muslimskou dívkou. Chtěl se ho zúčastnit, aby načerpal poznatky, kterých by mohl využít v pořadu Máte slovo moderátorky Michaely Jílkové. Měl však smůlu, nemohl se zúčastnit celého jednání. Byli prý spokojeni paní soudkyně, média, horliví čeští vlastenci, a dokonce i paní z bufetu. Jen Matěj Stropnický byl na nejvyšší míru rozhořčen.

Dřepět tam celý den, strašná nuda. Chlebíčky byly rozebrány. Naštvaný Matěj Stropnický, který se dožadoval místa k sezení, promluvil o včerejším soudu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Matěj Stropnický

Předseda zelených Matěj Stropnický se vyjádřil ke kauze ředitelky zdravotní školy z Prahy 10 Ivanky Kohoutové, kterou žaluje mladá muslimská studentka ze Somálska, která chtěla na škole studovat, ale odmítala si přitom sundat muslimský šátek z hlavy během vyučování a praxe. Teď se tato dívka domáhá omluvy paní ředitelky a odškodnění za to, že jí nebylo povoleno v České republice studovat.

Soudní jednání si chtěl Stropnický vyslechnout celé, ale nedostal k tomu možnost. Nejdřív nemohl najít místo k sezení a žádal o uvolnění místa k sezení jednu dívku. Ta ho však odmítla. Mohl třeba přijít dřív a snad by si měl kam sednout. Mladá žena neváhala a pořídila z „utkání“ o sedačku se Stropnickým video.  

Šéf zelených má za to, že se sál pokoušeli opanovat příznivci paní ředitelky, kteří se nakonec začali chovat tak hlučně, že byli vykázáni. Spokojeni prý byli všichni. Jak vlastenci, tak paní soudkyně, ale i média, a dokonce i paní z bufetu. Jen Matěj Stropnický zůstal nespokojen.

„Jdu k tomu zítra do Máte slovo, tak abych viděl atmosféru – nešel jsem nikomu fandit, ani mluvit s médii, prostě pro informace. Jednání bylo v největším sále pro 120 osob, lidé ale stáli i v předsálí, bylo zřejmé, že jsou vesměs organizovaní, že se znají a jdou podporovat ředitelku, která muslimské dívce kvůli šátku studium odepřela. I studenti té školy tam byli, budu se na to muset poptat na zastupitelstvu, školu zřizuje hlavní město. Asi na hodinu jsem se dostal i dovnitř, přičemž když jsem požádal jednu slečnu o uvolnění bundou zakryté sedačky, odmítla to a její kamarádka si mne hned natočila a zveřejnila video, jak se prý dožaduji místa, no komika. Hodinu tam s Patrikem Nacherem sedím, dost utrpení, není vůbec slyšet, všechno se furt opakuje do protokolu, jako by neexistovalo nahrávací zařízení, už to chci zabalit a jít dělat něco užitečnějšího. Když vtom v jednasedmdesáté minutě zápasu si pán ve třetí řadě, který už venku leccos vyvolával, nasadí na hlavu motorkářskou helmu s nějakým nápisem (myslím, že svobodu nošení helem nebo tak). Policista ho vyzval, ať ji sundá, on chvíli odmítal a vykřikoval, tak ho nechali vyvést, načež organizovaný sál začal zpívat českou hymnu a veřejnost byla hned vyloučena z jednání. Bylo vidět, že jsou všichni spokojeni: soudkyně, že měla důvod vyloučit veřejnost a teď už to půjde po másle, veřejnost, že splnila svou vlasteneckou povinnost, ale nemusí tu v té nudě dřepět celý den, novináři, že mají pointu své zprávy a můžou do střižny, i paní bufetářka, u jejíchž chlebíčků se hned vytvořila fronta. Já odcházel naopak rozmrzelý: že jsou ti lidé tak agresivní, že je ta soudkyně tak bojácná, že je celé řízení tak formální, že je porozumění tak nesnadné. Mimochodem, můj názor na náboženství je asi ten, že čím méně ho je, tím lépe. Což platí ovšem stejně o islámu jako o Dukovi,“ napsal Stropnický na sociální síti Facebook.

Stropnický doslova

dneska jsem zažil zvláštní věc. Šel jsem se ráno podívat k soudu ve věci té dívky, kterou nevzali na zdravotní školu, protože nosí muslimský šátek. Jdu k tomu zítra do Máte slovo, tak abych viděl atmosféru - nešel jsem nikomu fandit, ani mluvit s médii, prostě pro informace. Jednání bylo v největším sále pro 120 osob, lidé ale stáli i v předsálí, bylo zřejmé, že jsou vesměs organizovaní, že se znají a jdou podporovat ředitelku, která muslimské dívce kvůli šátku studium odepřela. I studenti té školy tam byli, budu se na to muset poptat na zastupitelstvu, školu zřizuje hlavní město. Asi na hodinu jsem se dostal i dovnitř, přičemž když jsem požádal jednu slečnu o uvolnění bundou zakryté sedačky, odmítla to a její kamarádka si mne hned natočila a zveřejnila video, jak se prý dožaduji místa, no komika. Hodinu tam s Patrik Nacher sedím, dost utrpení, není vůbec slyšet, všechno se furt opakuje do protokolu, jakoby neexistovalo nahrávací zařízení, už to chci zabalit a jít dělat něco užitečnějšího. Když v tom v jednasedmdesáté minutě zápasu si pán ve třetí řadě, který už venku leccos vyvolával, nasadí na hlavu motorkářskou helmu s nějakým nápisem (myslím, že svobodu nošení helem nebo tak). Policista ho vyzval, ať ji sundá, on chvíli odmítal a vykřikoval, tak ho nechali vyvést, načež organizovaný sál začal zpívat českou hymnu a veřejnost byla hned vyloučena z jednání. Bylo vidět, že jsou všichni spokojeni: soudkyně, že měla důvod vyloučit veřejnost a teď už to půjde po másle, veřejnost, že splnila svou vlasteneckou povinnost, ale nemusí tu v té nudě dřepět celý den, novináři, že mají pointu své zprávy a můžou do střižny, i paní bufetářka, u jejíchž chlebíčků se hned vytvořila fronta. Já odcházel naopak rozmrzelý: že jsou ti lidé tak agresivní, že je ta soudkyně tak bojácná, že je celé řízení tak formální, že je porozumění tak nesnadné. Mmch, můj názor na náboženství je asi ten, že čím méně ho je, tím lépe. Což platí ovšem stejně o islámu jako o Dukovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…