Drhne to. I počasím. Ukrajinci v problémech i podle USA

09.10.2023 10:04

Válka na Ukrajině trvá již 593 dní a šéf ukrajinské rozvědky Kyrylo Budanov oznámil, že za tu dobu se ukrajinské speciální jednotky celkem třikrát pokusily osvobodit Záporožskou jadernou elektrárnu. Z Ruska mezitím zaznívá, že možná nastává čas odstoupit od dohody o zákazu testů jaderných zbraní. Tato úvaha přichází v situaci, kdy podle Institutu pro studium války začíná ukrajinská protiofenziva u Robotyne drhnout.

Drhne to. I počasím. Ukrajinci v problémech i podle USA
Foto: pixabay.com
Popisek: Test jaderné zbraně - ilustrační foto

Server Kyiv Post upozornil na slova šéfa ukrajinské rozvědky Kyrylo Budanova, podle něhož se ukrajinská komanda snažila třikrát osvobodit Záporožskou jadernou elektrárnu, největší jadernou elektrárnu v Evropě. K prvnímu z těchto pokusů podle Budanova došlo v srpnu 2022, tedy 6 měsíců po začátku války. Speciální jednotky však při tomto pokusu neuspěly. Další dva pokusy souvisely s překročením řeky Dněpr na člunech, ale ani tyto dva pokusy se nevydařily.

Mezinárodní agentura pro atomovou energii MAAE již nějaký čas varuje, že nelze zaručit, že v oblasti elektrárny nic nehrozí.

Z Ruska mezitím zaznívá, že možná nastává čas odstoupit od dohody o zákazu testů jaderných zbraní. Tento krok se chystá projednat ruský parlament.

Anketa

Dopadly slovenské volby dobře?

95%
hlasovalo: 36096 lidí

„Poté, co Kreml minulý týden řekl, že Rusko by mohlo zvážit odvolání ratifikace Smlouvy o všeobecném zákazu jaderných zkoušek (CTBT), dnes se sejde rada ruské Dumy, aby projednala právě tuto záležitost,“ napsal k tématu server britského listu The Guardian.

Odvoláním ratifikace chce Moskva podle USA zvýšit tlak na Washington a jeho spojence, aby zastavili dodávky zbraní a další pomoc Ukrajině.

Ačkoli USA smlouvu podepsaly, ale neratifikovaly, od roku 1992 dodržují moratorium na zkušební výbuchy jaderných zbraní, od kterého prý neplánují upustit.

I v této napjaté situaci pokračuje ukrajinská protiofenziva u Bachmutu a v západní části Záporožské oblasti. „Ruské a ukrajinské zdroje uvedly, že zhoršující se povětrnostní podmínky mají dopad na ruské i ukrajinské operace v celé oblasti. … Mluvčí ukrajinské východní skupiny sil, kapitán Ilja Jevlaš, zopakoval, že špatné počasí může ovlivnit operace dronů a letectva, ale že počasí ukrajinskou protiofenzivu nezastaví, uvedl washingtonský Institut pro studium války.

ISW tvrdí, že ruské síly nadále posilují své pozice u Robotyne na jihu Ukrajiny, aby na sebe navázaly co nejvíce ukrajinských sil a s definitivní platností. Podle ruských proválečných blogerů provádí ruská armáda taktické operace s cílem získat u Robotyne zpět dříve ztracené pozice. Ukrajinská těžká technika se prý kvůli těmto útokům dostává do problémů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Konečně Ukrajina přiznala útoky na JE,,, nyní asi zvýší ohrožení JE aby zastrašili Evropu jaderným spádem-, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanaboca , 09.10.2023 10:25:51
USA neratifikovali dohodu o zákazu testu jaderných zbraní 30 roků a nikdo se nad tím nepozastavil, jdyž to tedy i Rusko chce zrušit, je křik. USA odstoupili od asi všech dohod, /které nedodržvali/ ohledně zbrojení, ale Rusko je špatné.

|  11 |  0

Další články z rubriky

Janda a Olympic za 471 900 Kč na festivalu dechovky. Z rozpočtu města

14:40 Janda a Olympic za 471 900 Kč na festivalu dechovky. Z rozpočtu města

Jako každý rok se v Kolíně i letos bude konat festival dechovky Kmochův Kolín. Na své si nicméně při…