Dříve se více myslelo na spotřebitele, připomněl komunista Kováčik. Dnes se tu nadnárodní firmy chovají, jak by si doma nedovolily, přidala se expertka ANO

24.08.2017 22:42

V Českých Budějovicích byl zahájen tradiční agrosalon Země živitelka. Vystoupili na ní i exprezident Václav Klaus a prezident Miloš Zeman. Současná hlava státu hovořila o špatné úrodě a špatně naplánovaných dotacích EU vydávaných na to, aby zemědělci neprodukovali moc výrobků. Opravdu je to se zemědělstvím v Česku a v celé EU tak zlé? Ve čtvrtečních Událostech, komentářích o tom diskutovali šéf poslaneckého klubu komunistů Pavel Kováčik a Margita Balaštíková z hnutí ANO.

Dříve se více myslelo na spotřebitele, připomněl komunista Kováčik. Dnes se tu nadnárodní firmy chovají, jak by si doma nedovolily, přidala se expertka ANO
Foto: František Havlát
Popisek: Kukuřice – „krmivo“ pro bioplynové stanice

Balaštíková prozradila, že stoprocentně souhlasí s Milošem Zemanem, protože Evropská unie přece vznikla proto, aby Evropa vstupovala snáze na zahraniční trhy. Jenže reálná politika vypadá jinak. „Dobýváme trh jeden druhého, nepodporujeme to, co by bylo dobré, a já si myslím, že se každá země zvlášť musíme zabývat tím, abychom podporovali naše producenty,“ apelovala na kolegy politiky dáma.

Kováčik jí dal za pravdu. V praxi v EU došlo k tomu, že se východní Evropa stala odbytištěm pro zemědělské produkty ze Západu. Neodpustil si však Balaštíkové připomenout, že i její strana čtyři roky vládne a nic podstatného s tím neudělala.

„Tak samozřejmě, musíme si uvědomit, že existuje koalice,“ bránila se okamžitě Balaštíková. Pokud se něco nedařilo, jde to prý za ministrem zemědělství Marianem Jurečkou (KDU-ČSL).

Moderátor David Borek připomněl, že kostka másla už dnes stojí přes padesát korun. Takhle drahé máslo máme i proto, že dotace EU nesměřují správným směrem. Odpovědnost nesou i obchodní řetězce, které prý mají vysoké marže, reagoval Kováčik.

Balaštíková mu přizvukovala. „My si musíme uvědomit, že nadnárodní řetězce se v naší zemi chovají  tak, jak by si to ve svých zemích nikdy nedovolily,“ zlobila se politička. Poukázala však také na to, že poptávka po másle především v Číně narostla, což cenu zvedlo v mnoha částech světa. Naše zemědělství by mohlo podle političky prorazit na světovém trhu, ale teď se to nedaří. „Tato vláda to nedokázala spravit,“ uznala členka koalice.  

„Politici by měli stanovovat nějaké dlouhodobé cíle, které každý nový ministr totálně překope. To nesouvisí jen se zemědělstvím, to souvisí i s průmyslem, to souvisí s ministerstvem práce a sociálních věcí,“ rozohňovala se Balaštíková.  

Kováčik si posteskl, že se v českých obchodech prodávají především jablka z Polska, a to se podle komunisty musí změnit. Musíme se vrátit k tradicím, kterých se drželi naši předci. „Jako to tady třeba bylo i před třiceti lety,“ poukázal Kováčik na dobu, kdy naší zemi už desítky let vládli komunisté. Za komunistů se prý více myslelo na spotřebitele, protože byly zavedeny tvrdší normy kvality.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…