Drobil: Řečmi o kmotrech jsme si prostřelili vlastní koleno

28.07.2012 10:20

Místopředseda ODS Pavel Drobil ve velkém sobotním rozhovoru pro deník Právo naznačil, že ODS by měla přehodnotit svůj důsledně loajální postoj k vládní koalici. A hlavně nestřílet do vlastních řad tím, že bude sama mluvit o kmotrech. Jiné strany, včetně TOP 09, jsou podle něj taky pěkně „kmotrovské“.

Drobil: Řečmi o kmotrech jsme si prostřelili vlastní koleno
Foto: ods.cz
Popisek: Bývalý poslanec za ODS a místopředseda strany Pavel Drobil

Pro ODS prý byla kmotrovská nálepka vždy velkým problémem. O to smutnější prý je, že si tento problém vytvořila sama slovy expremiéra Mirka Topolánka.  „Tehdy jsme si opravdu prostřelili vlastní koleno a od té doby tahle věc poznamenává českou politiku,“ vyčítá bývalému premiérovi Drobil. Současné vedení je prý osvícenější a o kmotrech už nemluví.

Přitom například TOP 09 prý instalovala blízkého lobbistu Michala Kuzmiaka na generální konzulát do Šanghaje. „Nemohu se ubránit dojmu, že protikmotrovské výroky představitelů TOP 09 jsou již pouze kombinací směšnosti a trapnosti,“ dodává.

K dotazu na znechucení některých voličů nad zvyšováním daní Drobil vysvětlil, že daňové změny byly výsledkem kompromisu a vláda by podle něj měla jednotně stát za tím, co bylo v koalici dohodnuto. Podle Drobila navíc není možné, aby pravicová strana dogmaticky lpěla na nízkých daních. „Nepovažuji za nic nepravicového, když ti, co vezmou osud do svých rukou a jsou úspěšní, jsou na stejné palubě jako ti, kteří vzhledem k ekonomickému stavu veřejných rozpočtů tu možnost nemají,“ myslí si.

Větší problém vidí v tom, že ochota občanských demokratů ke kompromisu není koaličními partnery reflektována. „Možná bude muset ODS zauvažovat, jestli není vůči ostatním koaličním stranám až příliš loajální. Jestli nemáme některé věci říkat víc nahlas.“ To však podle něj není problém občanských demokratů, ale především jejich koaličních partnerů, kteří prý „nemají nejlepší koaliční chování.“

Občanští demokraté podle něj však obecně nemohou jít cestou, že by neustále nadbíhali voličům. „I volič dokáže rozlišit, co je bezbřehý populismus,“ říká ke kampani ČSSD. ODS je podle něj schopna říkat i věci, které krátkodobě nemají nejlepší odezvu, ale dlouhodobá politika ji dává za pravdu. „Sebevědomá strana nemůže hlásat jen to, co zrovna chtějí voliči,“ myslí si.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …