Drobné podnikatele zachrání jen Soukromníci v parlamentu. Toto nám řekl jejich šéf

25.05.2016 20:31

Hospodářská komora ČR na základě svého průzkumu mezi osmi sty plátci DPH zjistila, že náklady podnikatelů na kontrolní hlášení DPH, které letos zavedla vláda, dosáhly miliard korun. Vyplňováním kontrolních hlášení strávili podnikatelé 2,5 milionu hodin. Strana Soukromníků již před časem vypracovala podání k Ústavnímu soudu, které podepsala čtvrtina senátorů.

Drobné podnikatele zachrání jen Soukromníci v parlamentu. Toto nám řekl jejich šéf
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Strany soukromníků České republiky Petr Bajer

„Mnozí nás považovali  za zastánce neplacení daní. Ale nyní přicházejí na to, že jsme měli a máme pravdu. Většina obyvatel, kteří přijdou do styku s tímto opatřením, nám drží palce, abychom bitvu o zrušení tohoto nesmyslu vyhráli. Protistrana bagatelizovala dopady opatření a obrnila se heslem boje proti kartelovým obchodům. Z vyjádření Hospodářské komory je zřejmé, že pravdu jsme měli my. Následky musí nést a ponesou vládní strany. A konkrétní osoby, které tento stav zavinily,“ řekl PL předseda Soukromníků Petr Bajer.

Podle Bajera nikdo nikdy neslyšel o kartelových obchodech OSVČ a živnostníků. Téměť vždy se jedná o pochybná „eseróčka“. Prokazování kartelových obchodů předchází dlouhé přípravné období sledování a prokazování. „Zajímalo by mne, vzhledem k tomu, že si podnikatel může uplatnit DPH zpětně až tři roky, jak lze faktury v tomto případě párovat. Stejně tak, pokud jsou zaplaceny faktury dodavateli, který uměle zkrachuje a DPH neodvede. Mám za to, že pochybnosti o chování plátců DPH by měly  vzejít od správce daně. Ten velmi dobře ví, že podnikatel XY, jenž má stálou výrobu či prodej, jeden měsíc odvede DPH a další žádá o velký přeplatek,“ argumentuje Bajer s tím, že stát neustále nabírá úředníky, ale ti se zabývají jen kontrolou dokumentů, namísto toho, aby pracovali přímo v terénu.

Soukromníci v koalici se Svobodnými budou kandidovat v krajských volbách. V tuto chvíli tato koalice podle průzkumů překračuje pětiprocentní hranici pro vstup do zastupitelstev ve Zlínském, Středočeském, Pardubickém i Královéhradeckém kraji. Podle Petra Bajera bude povinností budoucích krajských zastupitelů využít zákonodárné iniciativy a navrhnout kontrolní hlášení DPH či EET zrušit. „Věřím, že nám v tom pomohou na podzim zvolení  senátoři za Soukromníky,“ doplnil pro PL Bajer.

  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Petrů

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…