Drsná Partie: Chovanec vytáhl dokument na Babiše. Pak se strhla taková hádka s Kupkou, že moderátorka byla mimo

05.02.2017 12:04

V nedělní Partii televize Prima proti sobě zasedli ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a místopředseda ODS Petr Kupka. Chovanec se tvrdě pustil do Babiše. Vytáhl čerstvou analýzu o práci médií a začal pálit ostrými. Kupka mu přizvukoval. Ale jen chvíli. Po pár minutách si pánové šli po krku.

Drsná Partie: Chovanec vytáhl dokument na Babiše. Pak se strhla taková hádka s Kupkou, že moderátorka byla mimo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ministr vnitra Česka Milan Chovanec

Hosté nedělní Partie se věnovali slovním přestřelkám o výsledky práce sněmovní komise k reorganizaci policie, Babiš konstatoval, že vyhrálo „české Palermo“ a práci komise smetl ze stolu. Chovanec však před kamerami ukázal, že Babišovi nezůstane nic dlužen.

„Já mám tady novinku. To je mediální analýza pokrytí celé té kauzy a z té jasně plyne, jak se chovala média Lidové noviny a MF Dnes, tedy politické noviny Andreje Babiše (ANO). Jasně plyne, že tato média celou kauzu ohýbala. ... Je to analýza profesora z Univerzity Karlovy. Jasně z ní plyne, že Babišova média ohýbala pravdu,“ začal ministr vnitra pálit ostrými.

Omluvu od Andreje Babiše však Chovanec neočekává. „Kdybych já požadoval od pana Babiše omluvu, tak se neomluví a všechny nás pozuráží. Proto já žádnou omluvu nepožaduji, ať si každý udělá obrázek sám,“ doplnil člen vlády.  

„Snad jediným vítězem celé kauzy je Robert Šlachta, který získal novou pracovní pozici a získal nového chlebodárce,“ konstatoval ministr.

Anketa

Kdo má v tuto chvíli nejvíc vaší důvěry? (hlasování od 5.2.2017)

hlasovalo: 12728 lidí

Kupka dal svému oponentovi za pravdu. V parlamentní demokracii bychom podle jeho názoru měli respektovat výsledky parlamentní komise. Pakliže to Babiš nedělá, je to špatně. Klesá kvůli tomu důvěra v policii, důvěra v politiky, za což můžeme podle Kupky poděkovat stávající vládní koalici ČSSD, ANO, a KDU-ČSL. „Veřejnost si časem bude myslet, že bude vlastně jedno, jak bude která slovní přestřelka vypadat, protože vláda pojede dál,“ posteskl si Kupka.

Tím však Chovance rozpálil prakticky doběla. „Já jsem po vás zdědil policii, která měla dva policejní prezidenty, já jsem po vás zdědil policii, která byla prakticky v rozkladu,“ zesiloval hlas člen vlády. „Vy jste to za doby Kalouska dovedli tak daleko, že ti policisté neměli na benzín,“ pálil dál na Kupku.

Kupka okamžitě oponoval, že od roku 2006 vznikly nové policejní služebny a policisté získali nové vybavení, takže rozhodně není pravda, že by bezpečnostní složky za vlády ODS trpěly. Svému oponentovi doporučil, aby se soustředil raději na budoucnost, aby se podíval na to, že policistům po střelbě v Uherském Brodě slíbil, že policisté dostanou dlouhé zbraně a dostane se jim lepší ochrany, jenže dnešní realita odpovídá slibům jen někde.

Pánové se do sebe pustili s takovou vehemencí, že moderátorka nestačila nic říct. Jen koukala. V jednu chvíli se ale přece jen odhodlala, utnula debatu pánů a přešla k dalším tématům.


(ReproFoto: Prima TV)

Nemůžeme se sklonit před honbou se ziskem, varuje Chovanec

Ve druhé polovině pořadu se pánové věnovali zaměstnávání cizinců. Ministerstvo vnitra volá po důkladnější kontrole zaměstnanců z ciziny a apeluje na zaměstnavatele, aby se starali o to, jak se chovají jejich pracovníci. „Bezbřehá investiční politika těchto firem a honba za ziskem nás nemůže dovést k tomu, že nám to zatíží celé okolí,“ hřímal před kamerami Chovanec. Především agenturní pracovníci ze zahraničí dělávají problémy. Stačí se zeptat lidí, kteří žijí v okolí průmyslové zóny v Kvasinách.

Podle Chovance je sice pravda, že kriminalita klesá, ale lidem v Kvasinách se to těžko vysvětluje, když kolem sebe vidí, co se děje v jejich ulicích. „Do okolí průmyslových zón má smysl poslat víc policistů, ale samo o sobě to nestačí. My chceme, aby firmy propustily pracovníky, kteří se něčeho dopustí,“ doplnil k tématu Chovanec. Stejně tak by rád nechal upravit legislativu týkající se pracovních agentur.  

V této věci Kupka sliboval vládě součinnost, protože jedním ze základních pilířů předvolebního programu ODS je vláda práva.

EU jde naprosto špatným směrem

V závěru pořadu došlo na zbraně. Chovanec obhajoval svůj záměr umístit právo nosit zbraň přímo do naší Ústavy.

„My chceme, aby v nejvyšším právu České republiky – tedy v Ústavě – toto bylo jasně deklarováno. My nechceme, aby zbraň měl každý. Já čelím tolika otázkám, že jsem natočil krátký videoblog. V něm lidem vysvětluji, že v České republice nechci mít Divoký západ. My jsme podezírání z toho, že tím reagujeme na zbraňovou směrnici EU, ale to není pravda, ta směrnice to pouze urychlila,“ prozradil Chovanec.

Podle jeho názoru je iluzorní myslet si, že EU zachrání před teroristickým útokem přehnaná regulace legálně držených zbraní. „Tady jde Evropa úplně špatným směrem,“ pozvedl varovně hlas ministr. Teroristé si opatří zbraň nelegálně a občané se nebudou mít jak bránit. „Tady si Evropa dává vlastní gól. Já si myslím, že Evropu potřebujeme, ale tady tím si Evropa strašně škodí,“ posteskl si ministr vnitra.

Kupka dal ministrovi za pravdu. „ODS jako první odmítala tuto novou směrnici a říkala, že je to nesmysl,“ uzavřel Kupka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…