Drtinová dostala nepěkné ocenění. „Měla na vyšší příčky,“ baví se Zahradil. A pak přišel naštvaný Veselovský

28.07.2021 12:20

Moderátorka DVTV Daniela Drtinová má na krku nepříjemnost. Spolek skeptiků Sisyfos jí udělil anticenu bludný balvan za to, že věří ezoterice, přírodní magii a podobným věcem. A když se baví s léčiteli či dalšími podle vědců pochybnými profesemi, tak prý jen „přitakává“. Do bývalé moderátorky ČT se opřel např. europoslanec Jan Zahradil nebo youtuber Ondřej Tesárek. Ten neváhal použít výraz „ezopíčovina“. A pustil se do něj kolega Drtinové z DVTV, Martin Veselovský.

Drtinová dostala nepěkné ocenění. „Měla na vyšší příčky,“ baví se Zahradil. A pak přišel naštvaný Veselovský
Foto: Repro Youtube
Popisek: Moderátorka DVTV Daniela Drtinová

Anketa

Roman Janoušek se přibelhal do vězení. Myslíte, že je na tom zdravotně opravdu tak zle?

hlasovalo: 18461 lidí
Včera byly udíleny anticeny Bludný balvan, které uděluje klub českých skeptiků Sisyfos, a nově i „Bludný koviďák“. Cen bylo rozdáno celkem osm. Z toho šest Bludných balvanů (tři v kategorii jednotlivců, tři v kategorii družstev) a dva Bludní koviďáci.

Jednu z těchto cen, Bludný balvan, získala moderátorka DVTV Daniela Drtinová. Jako zdůvodnění poskytl spolek Sisyfos citace Drtinové, například: „Říká se, že strachy a úzkosti – nejen osobní, ale i rodové – se ukládají do ledvin,“ nebo „Mě na Jungovi fascinovalo, že si nejen uvědomoval obsahy svého a kolektivního nevědomí, ale ještě byl schopen na těchto rovinách pracovat s pomocí průvodců.“

„V dětství intuitivně provozovala živlovou magii – její vnitřní síla souvisela především s letními bouřkami – a dodnes na svoji ochranu používá jakousi vnitřní melodii, která prý funguje jako klepání na dřevo,“ obviňuje sarkasticky spolek Drtinovou. Vyčítá jí, že si pozvala např. léčitele Milana Calábka, andělologa Emila Páleše či kauzou AKTIP později proslavenou Jarmilu Klímovou a v rámci pořadu jim místo kladení náročných otázek přitakává.

„Daniela Drtinová zjevně není hloupá, líná ani neschopná. Vystudovala práva, šla za svými sny, stala se výbornou politickou zpravodajkou, od začátku měla čuch na dobrá politická témata, na rozhovory se pilně připravuje, spoluzaložila úspěšný zpravodajský projekt, na němž nadále odvádí množství poctivé práce. V mnoha ohledech může být vzorovým příkladem schopné ženy, pracující matky, i člověka, jenž se na vlivnou pozici vypracoval svým zápalem a pracovitostí z poměrů, které by mnohého jiného dovedli k úplně jinému životu. Jak je tedy možné, že se čas od času dopouští tak monstrózních lapsů v úsudku?“ ptá se spolek Sisyfos.

Ale odpovědi nalézá v rozhovorech s Drtinovou. „Ty výklady kabalistický jsou na mě hodně složitý, jak jsou matematický a geometrický. Tam jsem cítila tu pravdu, ale nemohla jsem se k ní dostat, protože jsem na to neměla ta čidla ani tu inteligenci, která tam musí být,“ dává spolek příklad vypovídajícího výroku o myšlenkovém nastavení moderátorky.

„Daniele Drtinové se místo průpravy ve vědecké metodě a kritickém uvažování dostalo velmi důkladného školení ve všem metafyzickém od lidových ezoblábolů po vysokou magii s nutným otevřením mysli až do stavu, kdy vám z hlavy vypadne mozek, vezme nervy na hemisféry, a uteče někam za humna. U prostého člověka je to smutné, u novinářky, jež svými rozhovory ovlivňuje tisíce lidí, jde o tragédii, sice metafyzickou, ale nikoli metaforickou. Výsledky přístupu - názor jako názor, odborník jako léčitel, divák si názor udělá sám - pozorujeme už něco přes rok v přímém přenosu, a asi jste si už všimli: Umírají na něj lidi,“ varují vědci spolčení ve skeptickém spolku.

Netvrdí, že by Drtinová byla přímo zodpovědná za desetitisíce mrtvých při pandemii, ale její „falešná objektivita“ prý velice pravděpodobně vede ke škodlivému vnímání vědy, tedy i odpírání očkování. Sisyfos doporučuje, aby své vědomosti Drtinová čerpala z neezoterických učebnic a rozhovory o tomto tématu nechávala na svých kolezích. „Zbytku DVTV bychom se snad jenom zeptali, zda jim diskreditace jinak solidní novinařiny neleze poněkud krkem. Nás tedy přinejmenším mrzí,“ říkají.

Udělení Bludného balvanu kvitoval europoslanec Jan Zahradil. Podle něj měla Drtinová na vyšší umístění než jen bronzový Bludný balvan. „Až se zas budou někteří divit, proč dnes kolem nás víří tolik iracionality (třeba v souvislosti s Covidem) - tak zrovna tahle paní k tomu přisypává plnými hrstmi,“ říká.

Že si Bludný balvan Daniela Drtinová zaslouží, mínil také youtuber Ondřej Tesárek. „Ta paní naposledy udělala něco prospěšnýho ještě v ČT. Problém není neschopnost rozlišit ezopíčovinu, problém je její propagace. Navenek elitní novinářka a manažerka, co tu rozdávala Sorosovy peníze, uvnitř lehce manipulovatelná holka,“ odsoudil tvrdě moderátorku DVTV.

Za to se mu ovšem dostalo ostré reakce Martina Veselovského, který spolu s Drtinovou DVTV zakládal. „Že jste za ty roky v jednom baráku nesebral odvahu říct jí to z očí do očí. To by ale chtělo trochu koule, co? A ne tohle srabácké štěknutí…“ reagoval na Tesárka, který pro Economii pracoval dle svého životopisu tři roky a tři měsíce.

„Tak především, protože jsem o vás měl vysoké mínění s jehož destrukcí přicházela i má výpověď a opuštění budovy,“ odpověděl Tesárek a naopak se Veselovského ptal, proč nenazval Tomáše Vandase náckem, když byl u nich ve studiu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…