Druhý Drahoš se nekoná. Ale Česko bude řízeno z ciziny. Hampl o dnešní Sněmovně

12.01.2022 17:46 | Komentář

V Poslanecké sněmovně dnes probíhá jednání o důvěře vládě, poslanci vládní a opoziční řeční už hodiny na téma programové prohlášení nové vlády. Bohužel ani zdaleka nesledujeme skutečnou parlamentní diskusi, nýbrž pouze hru na ni, glosuje sociolog Petr Hampl sněmovní rozpravu pro ParlamentníListy.cz. V ní vyzdvihl především projevy opozičních lídrů. Vládní kroky však debata už stejně nijak neovlivní: „Že bude naše země řízena z ciziny, se rozhodlo už ve volbách,“ dodává.

Druhý Drahoš se nekoná. Ale Česko bude řízeno z ciziny. Hampl o dnešní Sněmovně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Hampl

„Při pohledu na rozpravu o nové vládě a jejím programovém prohlášení si musíme především uvědomovat, že se nejedná o skutečnou parlamentní diskusi. Je to hra na parlamentní diskusi, respektive předvádění určitého rituálu,“ říká Hampl.

Skutečná parlamentní diskuse by podle jeho slov spočívala v tom, že jeden poslanec mluví k plénu poslanců a ti mu naslouchají. On se je snaží o něčem přesvědčit. Když řekne něco opravdu chytrého nebo mu vyjde emotivní projev, může změnit výsledek hlasování. Tak tomu bylo v parlamentech starých dob.

Nic takového ale podle Hampla ve Sněmovně dnes neprobíhalo: „Předem se ví, že poslanci budou hlasovat podle stranických linií. Žádný projev nemá šanci to ovlivnit a ani se o to nepokouší. Je to jen rituál podobný náboženskému rituálu. Kdyby byly v jednacím řádu doslova předepsány texty projevů a poslanci je museli číst, nic by to nezměnilo. Možná i na to jednou dojde,“ pokračuje sociolog.

Byli lepší vládní poslanci, nebo opoziční? „To se obtížně měří. Je to hlavně otázka dojmu. A u dojmů tomu bývá tak, že ten, s kým souhlasíme, nám připadá lepší. Já nejsem volič pětikoalice, mám k ní vážné výhrady, a tudíž mi pan Fiala připadal slabý a nevýrazný a oba opoziční vůdcové velmi zajímaví,“ dodává.

Nicméně lidé, kteří pětikoalici podporují, to vnímali obráceně. „Jim přišel Fiala skvělý a státnický a jen je jim líto, že mu to kazí estébáci a proruští populisté. I já ale musím uznat, že se pan Fiala nedopustil žádného vyloženého průšvihu srovnatelného třeba s předvolebními vystoupeními Jiřího Drahoše,“ říká Hampl.

U opozičních vůdců oceňuje především to, že se jim dařilo jasně se proti vládě vymezit, útočit na konkrétní slabé body a vyjádřit pocity té většiny společnosti, která pětikoalici nevolila. „Babiš byl víc vtipný, Okamura víc emotivní, ale jejich projevy byly v zásadě rovnocenné. Pokud si Okamura dokáže uhlídat řádění svých poslanců na Facebooku, bude stále obtížnější udržovat dojem, že se jedná o extremistickou stranu,“ míní Hampl, který osobně odhaduje, že se oficiální rétorika posune tak, že začne za extremismus označovat všechno, co není přímo vládní.

Shrnuje, že další vládní kroky nebudou dnešní debatou nijak ovlivněny: „Ve volbách zvítězil názor, že je pro nás lepší, aby naše země byla řízena z ciziny, a to se také stane. Někteří budou zuřit, ale to je tak všechno, co s tím mohou dělat,“ dodává sociolog Petr Hampl.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Hampl

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…