Druhý důchodový pilíř i pravomoce ombudsmanky. To čeká sněmovnu

18.01.2015 12:12

Poslanci budou jednat o rušení druhého důchodového pilíře, rozšíření pravomocí veřejného ochránce práv nebo zřízení rejstříku přestupků. V návrhu programu první letošní schůze Sněmovny, jež začne v úterý odpoledne, je taky například poslanecký návrh na zrušení povinné registrace dětských skupin a tři předlohy, které vrátil Senát. Schůze potrvá do pátku, potom se přeruší kvůli jednání výborů a poslanci se opět sejdou 10. února.

Druhý důchodový pilíř i pravomoce ombudsmanky. To čeká sněmovnu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání poslanecké sněmovny

Nový postup v jednání Sněmovny vyplývá ze změny jednacího řádu. Ačkoli bude účinný až od března, poslanci chtějí novinky vyzkoušet už od ledna. Nově bude posuzovat všechny pozměňovací návrhy k zákonům garanční výbor a prodluží se lhůty mezi druhým čtením a závěrečným schvalováním norem.

Vládní důchodová novela zamezí vstupu dalších lidí do druhého důchodového pilíře. Kabinet chce tento způsob spoření na penzi příští rok zcela zrušit, protože odčerpává peníze se státního průběžného pilíře. Pravice, jejíž vláda v minulosti druhý pilíř zavedla, vyčítá nynější garnituře, že nenabízí žádné jiné řešení schodkového důchodového systému.

Centrální registr přestupků

Debatu zřejmě vyvolá taky návrh vlády, aby se veřejný ochránce práv mohl obracet na Ústavní soud s žádostí na zrušení sporných zákonů nebo jejich částí a podávat žaloby kvůli diskriminaci. Kritici předlohy tvrdí, že úřad ombudsmana by se tím přiblížil další parlamentní komoře.

Centrální registr přestupků má pomoci k tvrdšímu postupu vůči lidem, kteří je páchají opakovaně. Kabinet chce v novele taky zvýšit pokuty za opakované páchání přestupků proti majetku, občanskému soužití a veřejnému pořádku.

O předlohách vrácených Senátem by měli poslanci rozhodovat podle navrženého programu v úvodní den schůze. Jde například o novelu zákona o dani z nemovitých věcí, která jej zpřesňuje na základě zkušeností s novým občanským zákoníkem. Senátoři chtějí v předloze zachovat současnou úpravu zdanění pozemků pod rybníky. Obávají se, že nová formulace by jich zdanila více.

Poslanci by taky mohli vyslechnout závěrečnou zprávu vyšetřovací komise k pražské kartě opencard

V závěrečném schvalování jsou v návrhu programu schůze zařazeny dvě desítky předloh. Patří k nim novela, podle níž by vlastník nemovitosti postavené před rokem 1947 nově nemusel po dohodě s kupujícím předkládat průkaz energetické náročnosti budovy. Poslanci rozhodnou taky o školské novele, v níž budí kontroverze zejména pasáž o diagnostice mentálního postižení žáků. Na základě této diagnózy by mohly být děti umisťovány do praktických (dříve zvláštních) škol. Zatímco sociální výbor doporučil ustanovení vypustit, školský jej podpořil.

Poslanci by taky mohli vyslechnout závěrečnou zprávu vyšetřovací komise k pražské kartě opencard. Měli by také volit předsedu vyšetřovací komise k pochybením při stavbě dálnice D47 u Ostravy. Návrh programu schůze zahrnuje celkem na 160 bodů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…