Druhý pilíř by zvedl důchod o téměř 1400 korun

02.11.2012 16:11

Účast ve druhém pilíři penzijní reformy by celkový důchod zvýšila nejčastěji o 1371 Kč měsíčně. Vyplývá to z analýzy portálu DůchodováReforma.cz. Do fondů druhého pilíře by lidé mohli mít možnost vstupovat od ledna 2013, ale nyní se spekuluje o odložení jeho zahájení o rok.

Druhý pilíř by zvedl důchod o téměř 1400 korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

O budoucí důchod se podle kalkulátoru serveru starají převážně lidé ve věku 55 a více let, tedy až několik roků před penzí. Mužům, kteří si spočítali svůj důchod, zbývá nejčastěji do penze šest let, ženám v závislosti na počtu dětí nula až šest let. O výši důchodu se zajímají obě pohlaví téměř stejnou měrou. To nabourává tezi o menším zájmu žen o finanční zajištění stáří, uvedla analytička portálu Lenka Bízová.

Češi zatím spíše hledají informace o tom, jakou částku budou v důchodu pobírat. O vstup do druhého pilíře se převážně nezajímají. "Je alarmující, že mladší věkové skupiny o zabezpečení se na stáří pořád moc nepřemýšlejí. Celkově vzato je toto zjištění v rozporu s hlavním záměrem vládní důchodové reformy, která by měla být cílena pro mladší občany," upozornila.

Zavedení soukromých fondů druhého pilíře je nejrazantnější změnou důchodového systému. Češi ale moc nevěří potenciálu vysokého zhodnocení ve druhém pilíři. Na 86 procent lidí očekává zhodnocení kolem dvou až tří procent, což odpovídá investování do státních dluhopisů. V Česku existuje zatím pouze průběžný systém financování penzí, který od roku 1994 doplňuje penzijní připojištění se státním příspěvkem. Ten využívá nyní asi 4,6 milionu Čechů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…