Družba Maďarska s Floridou. Orbán si prý buduje pozici i u Trumpova rivala

13.04.2023 18:20 | Ze sítí

Maďarská prezidentka Katalin Novaková se v březnu setkala s floridským guvernérem a pravděpodobným republikánským vyzyvatelem Donalda Trumpa v primárkách v rámci boje o prezidentské křeslo. Novaková je blízkou spojenkyní premiéra Viktora Orbána, který dlouhodobě platil za největšího mezinárodního podporovatele Donalda Trumpa. Schůze maďarských špiček s DeSantisem podle expertů ukazují, že si chce Orbán vytvořit dobré vztahy i s DeSantisem, který by mohl Trumpa v primárkách porazit.

Družba Maďarska s Floridou. Orbán si prý buduje pozici i u Trumpova rivala
Foto: Repro Youtube
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán při setkání s bývalým prezidentem USA Donaldem Trumpem

Viktor Orbán, jeden z největších mezinárodních stoupenců Donalda Trumpa, v posledních týdnech skrze prezidentku Katalin Novakovou navázal kontakty s Ronem DeSantisem a jedním z klíčových miliardářů, kteří floridského guvernéra podporují. Schůzky podle deníku The Guardian naznačují, že maďarský vůdce je v nejistotě ohledně Trumpových volebních vyhlídek a raději se pojišťuje.

Novaková se s DeSantisem setkala koncem března, v rámci schůzek se potkala také se zásadním republikánským donátorem Thomasem Péterffym, který oznámil, že nebude podporovat Trumpovu prezidentskou kandidaturu v roce 2024. Miliardář maďarského původu označil DeSantise za svého „oblíbeného muže“ a podle údajů organizace OpenSecrets, která sleduje financování volebních kampaní, věnoval v roce 2022 na jeho kampaň 570 tisíc dolarů. Péterffy se dlouhodobě přátelí s Orbánovou vládou. Orbán mu v roce 2017 udělil Velký kříž maďarského řádu za zásluhy. Jeho banka Interactive Bank byla nedávno zaregistrována v Maďarsku – pouhé tři měsíce poté, co tamní vláda upravila nařízení o zvláštní dani pro banky.

Blízká Orbánova spojenkyně Novaková dříve působila jako ministryně pro rodinné záležitosti. Stejně jako DeSantis má ultrakonzervativní názory na rodinnou politiku, práva LGBTQ+ a potraty. Byla klíčovou součástí Orbánova úsilí učinit z Budapešti centrum pro diskuse mezi pravicovými a krajně pravicovými silami z celého světa včetně americké pravice.

„Pro Orbánovu vládu mají bilaterální vztahy silný stranicko-politický aspekt. Orbán s Novakovou proto zvažují, zda se jim vyplatí vsadit všechny karty na Trumpa. Obvinění bývalého prezidenta to jen potvrdilo,“ zhodnotil situaci diplomat Daniel Hegedus.

Odděleně od schůzek s DeSantisem začali maďarští vládní představitelé podle bývalého maďarského diplomata kontaktovat další republikánské osobnosti. „Za posledních devět měsíců se tyto kontakty zvýšily a USA navštívilo více vládních představitelů než dříve,“ dodal diplomat.

DeSantis si opakovaně vysloužil přirovnání k Orbánovi, například kvůli zákonu „neříkej gay“, který zakazuje výuku o sexuální orientaci a genderové identitě v mateřských školách až do třetí třídy.

Maďarská provládní média se podobnosti obou politiků chopila s titulky jako např: „Po Orbánových stopách: Republikánský guvernér Floridy“. Zdroj blízký DeSantisovi však uvedl, že republikánský guvernér „není příliš nadšen srovnáváním s Orbánem“. Jeho tisková mluvčí Christina Pushawová popřela, že by se floridským návrhem zákona inspiroval maďarský zákon. DeSantisův tým rovněž zlehčoval význam setkání s Novakovou.

„Florida je i nadále důležitým politickým a ekonomickým partnerem mnoha zemí po celém světě, a protože zahraniční představitelé žádají o setkání s naším úřadem, je vhodné tyto vazby dále rozvíjet,“ uvedla Pushawová.

Podle zdroje blízkého Orbánově vládě maďarský premiér doufá, že ať už se jejich kandidátem stane kdokoli, republikáni volby v roce 2024 vyhrají. Vztahy Maďarska s Bidenovou administrativou byly od počátku bouřlivé a Maďarsko bylo jedinou zemí EU, která nebyla pozvána na Bidenův Summit pro demokracii na začátku tohoto roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …