Drzí lidovci vysávají voliče ODS, píše komentátor. I díky Klausovi

25.05.2015 10:52

Křesťanští demokraté, jak svou stranu rád nazývá staronový předseda KDU–ČSL Pavel Bělobrádek, o víkendu absolvovali sjezd a ukázali, že to s obrodou partaje myslí vážně a úspěšně přebírají hlasy oslabené ODS a TOP 09. Podle komentátora Lidových novin Zbyňka Petráčka se to děje i díky Václavu Klausovi.

Drzí lidovci vysávají voliče ODS, píše komentátor. I díky Klausovi
Foto: red
Popisek: Stovka delegátů na sjezdu KDU-ČSL

KDU–ČSL předvedla, že se dokázala velmi rychle oklepat z volebního debaklu roku 2010. Dnes to dokonce vypadá, že jde o jedinou akceschopnou pravicovou alternativu Andreji Babišovi a jeho ANO, neboť ODS a TOP 09 nijak výrazně neposilují, ačkoli jsou v opozici. Stále si nesou stigma své předchozí vlády.

„Arogantní občanské demokraty vytěsňují drzí lidovci, tak by mohl znít jejich nový slogan. Hledáte-li příčinu vzestupu lidovců, vedle nových tváří k ní nepochybně patří i úpadek ODS a TOP 09, který naplno propukl s pádem Nečasovy vlády. Ať je to jakkoliv nespravedlivé, ODS se v očích řady voličů stala takovým symbolem arogance, že z toho lidovci dodnes těží coby vysavači hlasů pravice,“ píše komentátor.

Svůj podíl na tom má i Václav Klaus, který kdysi řekl, že ODS tu není pro byznys, ale pro trh, a voliči na to slyšeli. Křesťanským demokratům dnes v duchu tohoto hesla stačí stát proti majiteli Agrofertu Babišovi, neboť je zřejmé, kdo zde dnes zastupuje byznys. Lidovci si tak vystačí s kritikou např. elektronické evidence tržeb, což také dělají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…