Dubčekův syn se zlobí: Pithart byl politruk a otce pomlouval

21.08.2011 15:50

Před třiačtyřiceti lety vtrhly do Československa armády pěti zemí socialistického bloku a fakticky zahájily okupaci země ve snaze zastavit tzv. Pražské jaro, jehož hlavním představitelem byl tehdejší 1. tajemník ÚV KSČ Alexander Dubček. Jeho syn dodnes tvrdí, že otci šlo o politiku s lidskou tváří. Bál se prý hodně zatýkání, ale i rozkrádání, ke kterému podle něj došlo po roce 1989.

Dubčekův syn se zlobí: Pithart byl politruk a otce pomlouval

Právě dnes uplynulo třiačtyřicet let ode dne, kdy v roce 1968 do tehdejšího socialistického Československa vtrhly armády pěti bratrských zemí, aby zabránily reformním snahám tehdejší československé vlády pod vedením Alexandra Dubčeka. Tentýž Dubček však následně pomáhal s nastolením režimu tzv. normalizace. Syn prvního tajemníka ÚV KSČ Pavol otce dodnes hájí. Prý už nechtěl komunismus. Informuje o tom server blesk.cz

Otcovým vzorem byli Gándhí i Kennedy

Syn Alexandra Dubčeka tvrdí, že jeho otec usiloval o nastolení sociálního státu tak, jak funguje např. ve Švédsku.

„Už tradice naší rodiny byla jiná. Děda byl v Americe sociální demokrat. Nikdo jiný než otec v rodině nebyl komunista. Otec sám byl člověkem vývoje. Prostě chtěl mít vždy na zřeteli blaho všech lidí. Jeho vzory byl Gándhí, J. F. Kennedy a Palme! Celou jeho generaci přiblížila ke komunistům zkušenost z války, táta však brzy pochopil, že stalinismus je špatná cesta," popisuje smýšlení svého otce pan Pavol.

Dodnes se proto zlobí na lidi, kteří o jeho předkovi mluví jako o slabém politikovi, jenž dogmaticky lpěl na doktrínách komunismu. V této souvislosti ve zlém vzpomíná především na Petra Pitharta (KDU-ČSL), dnešního místopředsedu Senátu.  

„Třeba pan Pithart takhle mého otce označoval, když se chtěl stát prezidentem. Přitom jeho tatínek byl za stalinisty Novotného velvyslancem ve Francii. A sám Petr Pithart v době, kdy mě sledovala StB a já nemohl vykonávat svou profesi v Bratislavě, dostudoval a u nás na Záhori dělal politruka čety na rakouské hranici. Řekl mi to jeden z jeho tehdejších nadřízených důstojníků."

Bál se zatýkání a rozkrádání

Pokud nebyl dogmatickým komunistou, proč tedy podepsal nechvalně proslulé Moskevské protokoly. Dubčekův syn tvrdí, že se otec bál masových čistek. Sověti prý měli připraveny sáhodlouhé seznamy lidí, kteří by byli obratem zatčeni a kdo ví, jak by to pak vypadalo.

Stejně tak se ale bál polistopadového vývoje po roce 1989, měl totiž strach z rozkrádání majetku a podle Pavola Dubčeka proti němu vytrvale brojil. Bohužel došlo přesně k tomu, čeho se otec obával, ale sám to nezažil v plné síle, protože v roce 1992 zemřel na následky autonehody. Pan Pavol si myslí, že nehodu jeho otce dodnes obestírá tajemství, které však už nejspíš nikdo neodhalí. Zájem na jeho smrti prý tehdy měla i KGB.


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…