Důchodkyně: Je třeba se bát kapitalistů

02.05.2012 7:16

PŘÍBĚH Marie Švecová z jižních Čech je už sedm let v důchodu. Ve svých 65 letech má dvě hodné děti, jedno vnouče, malý domek na předměstí krajského města. Nedávno ovdověla. Její manžel zemřel na čtvrtý infarkt. Žije, jak se dá. Není členkou KSČM a nikdy prý nebyla, ale tuto stranu volí pravidelně. A jak pro ParlamentniListy.cz přiznala, nebylo tomu tak ale vždycky.

Důchodkyně: Je třeba se bát kapitalistů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodci v parku

„Komunisty jsem začala volit až po revoluci. Až, když jsem pochopila, že to, co začalo po Sametové revoluci, je vlastně ještě horší, než bylo předtím. V momentě, kdy tehdy Valtr Komárek o kupónové privatizaci prohlásil, že je to zločin a jde o okrádání občanů, jsem pochopila, že to celé je prostě strašná fraška a jen hra na kapitalismus. Když k nám po revoluci začal jezdit bratranec, který v roce 1968 emigroval do Rakouska, začal nás varovat, že to, co tady nastane, nebude pro „obyčejné“ lidi vůbec jednoduché a dobré. A já mu nejdříve nevěřila,“ řekla paní Marie s tím, že z počátku mu moc nevěřila.

Když ale přišla po revoluci o práci, protože jeden ze „zbohatlíků“ koupil podnik, který kdysi byl jedním z nejprosperujících v kraji a dokázal ho prý za tři čtvrtě roku dostat do dluhů ve výši desítek milionů korun, pochopila, že tudy cesta nevede.

„S manželem jsme dali dohromady celoživotní úspory, něco nám půjčila maminka a pořídili jsme si malou trafiku. S tou jsme vydrželi až do mého důchodu. Ale žádní milionáři se z nás nestali. Na uživení to bylo, na zbohatnutí ne. Když pak všechny možné vlády začaly vymýšlet různé odírání živnostníků, prodali jsme to. To, co se v této zemi děje, není legrace. A mám pocit, že teď jedině komunisté, respektive levice, to tu může zachránit. Bát se je třeba kapitalistů, tedy „takzvaných“ kapitalistů. Podívejte se do světa, tam vládnou socialistické vlády a ty země jsou na tom relativně dobře. Tam, kde vládne pravice, to jde pomalu do kytek,“ říká důchodkyně, která jak říká, volí jedině komunisty.

Jak sama říká, největší zločinci a největší prospěcháři jsou podle jejího názoru ti, kteří jsou dnes „rozlezlí“ v pravicových stranách a přitom před revolucí seděli na teplých místečkách, byli v KSČ, i u STB, ale najednou se z nich stali podnikatelé.

„Naše rodina za minulého režimu nikdy ve straně nebyla, a ani dnes není. Jen prostě s manželem dáváme hlas levici. Moji příbuzní žijí v Rakousku a část ve Francii a je vidět, jak to pravicové vlády i tam dovedly postupně cugrunt. Nás příbuzní varovali, že posledním hřebíčkem do rakve pro tuto zemi bude vstup do EU. A tak to taky je. Vůbec všechny země, které předtím prosperovaly, se staly rukojmí nadvlády Bruselu. A to je děsné,“ říká paní Marie, která prý bývala velká optimistka. Poté, co vidí, co se u nás děje, se z ní stává pesimistka. Nevidí prý velkou naději pro Čechy a Českou republiku.

„Nejvíc mi vadí, že Nečasova, Kalouskova a Bárto-Johnova vláda odírá důchodce, invalidní občany a rodiny s malými dětmi. Že se lidi bojí marodit, jít do nemocnice, protože mohou přijít o práci, a protože budou platit jak mourovatí za nemocniční péči. Pak se nedivme, že je tolik infarktů, mrtvic a rakoviny. Všechno jsou to zanedbané nemoci, stres a pud sebezáchovy. A co se špatné stravy týče, ani nemluvím. Jak je možné, že v Rakousku, Německu nebo i jinde nemusí brát ty polské blevajzy a šmejdy a u nás říká ministr zemědělství Petr Bendl (ODS), že my musíme? Toho bych tím krmila aspoň rok v kuse a povinně. On si vůbec nevidí do úst! Je to proto, že naši šašci – vláda, poslanci a senátoři prostě nedokázali vyjednat výjimky. Anebo je to něčí zájem? Kus za hranicemi nevidíte jedinou polskou a podřadnou věc k jídlu. U nás se může prostě všechno. Přitom ceny jsou tam mnohdy nižší, než už nás“ zlobí se volička KSČM.

Ta prý i letos půjde k volbám, ať k těm krajským, nebo i případně, pokud by byly parlamentní a ví přesně, koho bude volit. Na otázku, jestli si nemyslí, že by tu ani za komunistů nebyl žádný ráj a možná naopak, odpovídá jasně.

„Všechno už bylo rozkradeno, zneužito, zmanipulováno, vytunelováno, zkorumpováno. Čekám, až nás někdo prodá všechny, celou zemi. Vždyť 22 let po tzv. sametovce tu nemáme nic, jen dluhy, nefungující podniky, nešťastné lidi, kteří páchají sebevraždy, jako nikdy. Zkorumpované a hloupé politiky, kteří si nejsou schopni ani přečíst to, o čem hlasují. Nemáme tu žádné sociální jistoty a lidé, kteří pracují poctivě, nemají sebemenší jistotu, že dostanou zaplaceno. Mladí vůbec nemají jistotu, že se někdy dočkají důchodu, ať už systém zůstane takový, jaký je, nebo si bude na důchod každý spořit sám. Pak to někdo zase vytuneluje a bude. Máme tak krásnou zemi a jsme takové ovce, které si nechají kálet na hlavu? To je trochu naše ostuda. Nemáme být na co hrdí. Nechali jsme si zemi rozkrást pár desítkami politiků, kteří jdou přes mrtvoly, a kteří hlásí heslo: Po mne potopa. A z toho je mi skutečně špatně,“ dodala seniorka z jižních Čech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…