Důchody mají růst ještě rychleji. Opozice se ptá, kde se na to vezmou peníze

30.04.2014 17:17

Důchody zřejmě porostou víc než nyní, stejným tempem jako před úspornými opatřeními. Příští rok má být valorizace ještě vyšší. Vládní novelu zákona o důchodovém pojištění, která to předpokládá, dnes v úvodním kole podpořila sněmovna. Opoziční kluby TOP 09 a Starostů a ODS zablokovaly žádost kabinetu o schválení normy zrychleně už v prvním čtení.

Důchody mají růst ještě rychleji. Opozice se ptá, kde se na to vezmou peníze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová

Předloha tak míří k posouzení do rozpočtového a do sociálního výboru. Ministryně práce to považuje za obstrukci.

Novela vrací od příštího roku automatické zvyšování penzí vždy od ledna o třetinu růstu reálných mezd a celou inflaci. Nyní jde o třetinu růstu spotřebitelských cen. „Situace seniorů je nelehká, v posledních letech se zhoršila," řekla před poslanci ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

Ministryně: Kde bere opozice tu drzost nás kritizovat

Další projednávání normy ve výborech označila za „naprostou obstrukci opozice". „Když si vzpomenu, co se dělo za Nečasovy vlády, kdy se neustále projednávaly novely zákonů v naprosto nepřehledném, netransparentním zrychleném režimu, tak nechápu, kde bere opozice tu drzost nás kritizovat," řekla ministryně. 

Protože letos budou podle ní ukazatele pro zvyšování penze příliš nízké, pro příští rok by měly důchody bez ohledu na ně růst mimořádně o 1,8 procenta. V průměru by to bylo podle ministryně o 207 korun. Penzistům by toto přidávání mělo kompenzovat nižší valorizace v uplynulých letech. „V současné době, jak jednáme o státním rozpočtu, průměrné zvýšení o zhruba 200 korun je maximum, kterého letos dosáhneme," řekla Marksová.

Stanjura: Systém důchodů je nespravedlivý ke střední třídě

František Laudát (TOP 09 a Starostové) žádal, aby byl u projednávání normy ministr financí Andrej Babiš (ANO) a řekl, z jakých zdrojů bude vyšší valorizace hrazena. Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura mluvil o deficitu důchodového účtu, který tvoří každoročně asi polovinu schodku státního rozpočtu. Uvedl také, že nynější systém důchodů je nespravedlivý pro střední třídu. „Je to otázka, o které bychom měli debatovat," uvedl.

Diskuse ve sněmovně se točila i kolem důchodových pilířů, penzijní reformy, daní nebo ceny práce.

Starobní, invalidní a pozůstalostní penze pobíralo na konci loňského roku v Česku kolem 2,86 milionu lidí. Starobních důchodců a důchodkyň bylo 1,73 milionu. Od České správy sociálního zabezpečení dostávali v průměru 10.970 korun měsíčně. Letos od ledna valorizace činila průměrně 45 korun.
Zvyšování penzí přibrzdila na tři roky vláda Petra Nečase (ODS) kvůli úsporám a udržení schodku rozpočtu. Podle Stanjury to nebylo jednoduché rozhodnutí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…