Dufek odmítl sedět s Kalouskem na tripartitě kvůli zákonu o stávce

06.05.2012 16:42

Odbory se podle předsedy Asociace samostatných odborů Bohumíra Dufka nevrátí na tripartitu kvůli chystanému zákonu o stávce. Podle Dufka se vláda rozhodla prosadit svou verzi a odborářské připomínky nevzala v potaz.

Dufek odmítl sedět s Kalouskem na tripartitě kvůli zákonu o stávce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šéf Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek

"Kvůli zákonu o stávce určitě ne, protože pro nás jsou důležitější věci. To jsou dneska ekonomické věci," řekl Dufek na dotaz, zda se odbory vrátí k jednacímu stolu s vládou a zaměstnavateli.



Chceme jiný kabinet

Českomoravská konfederace odborových svazů minulý týden ohlásila, že se k jednacímu stolu s vládou a zaměstnavateli vrátí, buď až u něj bude sedět jiný kabinet, nebo až ten nynější zastaví své reformy.

Podle rozhodnutí z tohoto pátku přijde 10. května šéf odborové centrály Jaroslav Zavadil na jednání předsednictva tripartity, aby přednesl požadavky odborů. Podle toho, jak se k nim vláda postaví, budou dál postupovat. Odbory zároveň oznámily, že do prázdnin chystají celostátní protest.



Stávka musí být omezena, tvrdí Kalousek. Kvůli blahu občanů

Ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09 uvedl, že zákon o stávce nebude předložen na jednání tripartity do června. Úprava je podle něj potřebná kvůli tomu, aby i během stávky byly zajištěny jinak běžné služby občanům. K námitkám, že vláda s odbory nechce hledat kompromisy, uvedl, že jejich předpokladem je shoda na možnosti utratit jen určité množství peněz.

"Pokud ta druhá strana neustále tvrdí, že zdroje jsou, a proto je potřeba dát ještě tomu, tomu, tomu, tak se velmi těžko ten kompromis hledá," dodal.

Dufek prohlásil, že si stojí za svou dubnovou výzvou o paralyzování země, dokud současná vláda nepadne. "Vláda svým chováním - a podotýkám, že už se vyměnilo deset ministrů - prostě možná působí téhle zemi daleko větší škody, než působí odboráři," zdůraznil v ČT.

Stejně tak Kalousek odmítl změnit svůj výrok o tom, že "odboroví předáci, dříve předáci Ústředního výboru Národní fronty", chtějí 22. května okupovat ministerstva "v nostalgii po okupaci". Uvedl, že úsilí odborů o demisi vlády a předčasné volby nejsou odborářské nebo sociální požadavky, ale ryze politické.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…