Duka na Velehradě debatoval se Sobotkou a Kalouskem. Pak nám pověděl o problémech, které církvi přinesly restituce

05.07.2014 8:32

REPORTÁŽ Výstavy, sportovní klání, workshopy, přednášky, zábavu pro malé i dříve narozené, mezinárodní setkání vozíčkářů a samozřejmě také bohoslužby nabízí od pátku do soboty program Dnů lidí dobré vůle na Velehradě. Při jednání se zde ve čtvrtek a pátek sešli také biskupové Čech, Moravy a Slezska. Společné poté vydali prohlášení nazvané Penězi a majetkem víru a pravdu nahrazovat nechceme. Reagují v něm na aktuální situaci ohledně procesu částečného majetkového narovnání mezi církvemi a státem.

Duka na Velehradě debatoval se Sobotkou a Kalouskem. Pak nám pověděl o problémech, které církvi přinesly restituce
Foto: Filip Ferbie
Popisek: Při pátečním koncertu vedle sebe seděli premiér Bohuslav Sobotka a kardinál Dominik Duka

Anketa

Hrozí v příštích 10 letech vypuknutí opravdu velké války v Evropě nebo západní Asii, která drsně zasáhne i nás?

hlasovalo: 23477 lidí

Kardinál Dominik Duka uvedl, že nyní pomalu dochází k naplňování části restitucí movitého majetku. „Došlo k výraznému zpoždění, ale nechceme vyvolávat nějaký revoluční kvas. Chceme, aby věci postupovaly průběžně a docházelo k postupnému vydávání majetku. Vydali jsme k tomu prohlášení, jakou chceme jít cestou,“ uvedl kardinál.

Restituce jsou ve skluzu

„Ke konci června letošního roku nebylo fyzicky vráceno ještě ani pět procent majetku. Počet dohod, které byly podepsány se pohybuje okolo deseti procent,“ informoval o aktuální situaci ohledně navracení církevního majetku generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub. Podle jeho mínění ale od podepsání dohod následuje ještě velmi dlouhá cesta i z důvodů procesu schvalování na straně státních úřadů. „Celkově se jedná o zlomek z toho, oč církve žádaly. Máme signály, že by se proces mohl zrychlit. Ze strany Státního pozemkového úřadu a Lesů ČR jsme ale slyšeli, že ani jedna z těchto organizací nepočítá s tím, že by do konce letošního roku byla schopna vyřešit všechny žádosti. Jdeme tedy do skluzu, který se už nebude počítat na měsíce, ale na roky,“ řekl Tomáš Holub.

Církev nebude žalovat stát pro nedodržování lhůt

Vzápětí ale připomněl kardinálova slova, že pokud církev vnímá vstřícnost ze strany státních orgánů, deklaruje, že nebude žalovat stát za to, že nedodržoval lhůty, které si sám v zákoně dává. „Budeme to chápat jako společnou cestu k nápravě některých křivd, které byly církvi v minulosti způsobeny,“ nastínil postup generální sekretář ČBK.

Dominik Duka dodal, že se s určitými problémy počítalo už na počátku koncipování celého zákona. „Máme zkušenosti, jak probíhaly restituce s majetkem jiných úřadů a institucí, které o tento majetek byly okradeny komunistickou diktaturou a z velké části jim nebylo také navráceno to, co jim vráceno mělo být. Jsme si ale vědomi i toho, že jsme udělali dohodu se státem, který financoval církve na základě zabavení majetku v roce 1948, takže vyhovíme požadavkům většiny občanů, aby církve žily ze svých prostředků, a to je tento proces,“ uvedl kardinál.

Kardinál ocenil, že žije pětadvacet let ve svobodě

Podle Duky církve zdaleka nežijí pouze z těchto prostředků. Více než z poloviny jsou totiž financovány vlastními věřícími, kteří ze svých platů či výnosů podporují církve. „Ani v době komunismu žádný člověk, který neměl vztah k církvi, neplatil svíčky, kadidla a často ani opravy kostelů. To prováděli brigádníci svépomocí ze svých zdrojů anebo ze zahraniční pomoci,“ upozornil Duka.

Na dotaz ParlamentníchListů.cz, jak vnímá kardinál stav naší země pětadvacet let po revoluci, řekl: „Jsou chvíle, kdy určitě nejsem spokojený, stejně jako každý jiný. Když se ale dívám zodpovědně a kriticky, tak jsem velmi rád, že žiji pětadvacet let ve svobodě a vím, že se víc věcí povedlo. Někdy nám ale přemíra senzací, jimiž se média většinou zabývají, zakrývá  obzor dobrých věcí. Restituce je jen jedna součást našeho života, protože církev žije i bez restitucí. Zatím na nich jenom proděláváme, protože nebylo vydáno příliš mnoho věcí. To chce svůj čas. My jsme s tím počítali… Při restitucích rolníků, šlechty a živnostníků to také nebylo jednoduché. Mnoho lidí se zlobilo, nadávalo a dnes už to chápou. Tady bude záležet, jak bude církev hospodařit. Nemyslím do kapsy, ale jak zodpovědně, aby byli ostatní spokojeni,“ řekl Dominik Duka.

Většina poutníků se přišla pobavit

Většina z tisíců poutníků, kteří na Velehrad připutovali, ale církevní restituce vůbec neřešila. Do kolébky křesťanství se přijely pobavit a prožít svou víru celé rodiny ze všech koutů České republiky. Někteří došli i pěšky. „Ve středu jsme vyšli ze Svatého Hostýna. Další skupiny putovaly ze svatého Antonínka, Prostějovska i Kyjovska. Celkem nás přišlo pěšky okolo stovky. Nejmladší poutník měl přitom osm let a nejstarší pětasedmdesát,“ prozradil známý iniciátor pěších poutí P. Jan Peňáz.

Na páteční Večer lidí dobré vůle zamířilo dvacet tisíc lidí. Na slavnostním koncertu, kdy mohli i návštěvníci přispívat formou SMS na charitativní projekty, vystoupil Jiří Pavlica s Hradišťanem, Filharmonie Bohuslava Martinů Zlín pod vedením šéfdirigenta Stanislava Vavřínka, Václav Neckář, Ewa Farna a řada dalších. Na charitativní projekty se vybrala částka 1 758 851 Kč.

Premiér prozradil, že je věřící

V hledišti spolu s poutníky v pátečním večeru usedl i premiér Bohuslav Sobotka, místopředseda Senátu PČR Zdeněk Škromach, ministr zemědělství Marian Jurečka, poslanci Miroslav Kalousek a Ondřej Benešík, zástupci akademického, neziskového i podnikatelského sektoru. „Na Velehradě jsem byl v době, kdy jsem byl ministrem financí. Potom jsem měl několikaletou pauzu, kdy to časově nevycházelo. Jsem proto velmi rád, že první příležitost, kterou mám ve funkci předsedy vlády, abych navštívil koncert pro Lidi dobré vůle, se mně podařilo využít,“ řekl premiér Bohuslav Sobotka. Na dotaz pro ParlamentniListy.cz odpověděl, že je věřící. Sobotní mše svaté se ale nezúčastní, protože se bude už věnovat manželce a synům..

Cyrilometodějské oslavy vyvrcholí dnes slavnostní poutní mší svatou, při níž bude hlavním celebrantem olomoucký arcibiskup Mons. Jan Graubner. Kázat pak bude kardinál Dominik Duka. Koncelebrovat budou biskupové Čech, Moravy a Slezska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Filip Ferbie

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …