Duka o církvi jako holdingu a brutálně antisemitských billboardech

20.10.2012 11:45

Pražskému arcibiskupovi Dominiku Dukovi by bylo opravdu líto, kdyby zákon o restitucích neprošel. O to víc ho mrzí, jaký postoj si k tomu vytvořila například sociální demokracie. Restituce navíc nejsou dostatečně mediálně prezentovány, tvrdí.

Duka o církvi jako holdingu a brutálně antisemitských billboardech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský arcibiskup Dominik Duka promluvil při příležitosti svátku sv. Václava u jeho sochy na Václavském naměstí

Jako základní problém vidím v tom, že ten předpokládaný zákon nebyl dostatečně prezentován, ani v tisku, ale ještě více ten můj povzdech platí pro televize. Tam podle Duky základní tón udaly jen Lenka Procházková a Michaela Jílková.

Prezidentův neodmítavý postoj

Jestli v případě odmítnutí zákona o vyrovnání by se církve domáhaly svých majetkových nároků soudně, nemá Duka kompetenci odpovídat. „Určitě nepřikročíme k soudním procesům týkajícím se majetku, který je dnes v soukromých rukách, anebo rukách měst, obcí a krajů,“ míní pro LN. Duka tedy nedokáže předpovídat, ale rozhodnutí Ústavního soudu ve věci Bydžova si váží. Tam dal soud za pravdu farnosti města ve sporu o lesní pozemky.

V rozhovoru pro LN dále řekl, že by mu bylo opravdu líto, kdyby zákon, který prochází takovým martyriem, v němž církve dosáhly kompromisu výhodnějšího pro Česko než zúčastněné náboženské obce, byl odmítnut. „Mám pocit, že pan prezident k věci nemá odmítavý postoj,“ soudí Duka na základě rozhovorů a požadavku Klause na nepřekročení hranice rok 1948.

Majetek podle Duky neznamená bohatství, ale starost a odpovědnost. Navíc se majetek nebude vracet jedné právnické osobě. Církev vidí z ekonomického hlediska Duka jako holding s asi pěti tisíci právnických osob.

Necitlivá kampaň ČSSD

A co říká Duka na kampaň sociální demokracie a jejich billboardy zobrazující ruku katolického preláta, jak si bere plný měšec? „Byla to necitlivost,“ odpovídá arcibiskup s tím, že by jim ani nepodsouval, že měli „brutálně antiklerikální nebo brutálně antisemitský úmysl.“

Srovnání s protektorátem a padesátými lety mělo podle slov Duky věcný základ. Generace, která neví, co byl holocaust či Terezín, je určitě méně citlivá než ti, kteří obě totality prožili.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: jno

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…