Duka píše o "nenažraných prelátech" a papežovi

05.03.2014 10:56

Na pozadí pravidelné návštěvy českých a moravských biskupů u papeže upozornil kardinál Dominik Duka na paradox naší společnosti, a to ten, že synové a vnuci komunistických ministrů a potentátů jsou dnes poslanci všech možných politických stran, generálními řediteli a ministry. Zatímco lidé, jejichž rodiče byli zbaveni postavení, majetku, nesměli studovat a nemohli získat zkušenosti v zahraničí, dnes jsou, alespoň někteří, také v celkem významných funkcích. Jen s tím rozdílem, že jim je spíláno do „nenažraných prelátů“.

Duka píše o "nenažraných prelátech" a papežovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kardinál Dominik Duka

Anketa

Souhlasíte s církevními restitucemi?

6%
91%
hlasovalo: 72825 lidí

Kardinál Dominik Duka popisuje v příspěvku, který najdete na serveru ParlamentníListy.cz, něco ze zákulisí celého setkání, kam dorazili biskupové i se svými tajemníky či jinými spolupracovníky.

„Když jsme tedy dorazili ke Svatému otci, představil jsem své spolupracovníky a další biskupy. Neodpustil jsem si docela mimo protokol u každého u nich uvést, jaké je jeho původní povolání, či co vlastně v životě dělal mimo církevní struktury. Z oněch 'papalášů a nenasytných prelátů' se rázem stali postarší pánové, jejichž životní příběhy by vydaly možná na román. Většina z nich zažila buď své otce ve vězení, kde je navštěvovali, nebo jejich rodiny byly připraveny o majetek a společenské postavení, nesměli studovat a pokud chtěli získat vzdělání, pak jen na dálkových školách. Živili jsme se jako dělníci, v pomocných i odborných profesích, o které jsme se museli mnoho snažit,“ napsal Dominik Duka a připomněl tak realitu komunistických časů, kdy řada duchovních nedostala státní souhlas k výkonu služby a skončila v dělnických profesích.

Celý text Dominika Duky ZDE:

„Najednou před papežem stál kardinál, který léta pracoval jako umývač oken, druhý kardinál se vyučil zámečníkem. Byl tu biskup Paďour, který byl profesí hercem, ale skončil jako uklízeč v metru. Biskup Malý byl topičem v kotelně, biskup Herbst myl pro změnu výlohy. Dva z nás jako děti navštěvovali své otce ve vězení,“ rozepsal se kardinál o jednotlivých členech delegace.

Jak to je doopravdy s nenažranými preláty, nechám na čtenáři

Ze setkání špiček církve v České republice s papežem Františkem se tak podle Duky stalo setkání bývalých dělníků a disidentů.

„Vůbec nemíním napodobovat staré časy komunistického kádrování. Ale možná není někdy od věci si uvědomit, že synové a vnuci komunistických ministrů a potentátů, kterým často byla velmi umetena cesta ke vzdělání, studiu v zahraničí či značným finančním prostředkům, jsou dnes poslanci všech možných politických stran, generálními řediteli a ministry. Zatímco lidé, jejichž rodiče byli zbaveni postavení, majetku apod., nesměli studovat a nemohli získat zkušenosti v zahraničí, tak přece dnes jsou také v celkem významných funkcích. Jen s tím rozdílem, že jim je spíláno do 'nenažraných prelátů', ziskuchtivých a mocichtivých potentátů. Jak to je doopravdy, nechám na rozumu a svědomí laskavých čtenářů,“ napsal Dominik Duka s tím, že jednání o církevních restitucích bylo při několikadenní návštěvě pouze okrajovým tématem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…