Dům, co loni v Praze vybouchl, chtěla koupit univerzita. Získala ho ale soukromá společnost

05.04.2014 19:32

Budovu na pražském Smetanově nábřeží, ve kterém v loňském dubnu explodoval plyn, získala společnost Lázeňská investiční. O dům Řízení letového provozu (ŘLP) přitom měla zájem Univerzita Karlova.

Dům, co loni v Praze vybouchl, chtěla koupit univerzita. Získala ho ale soukromá společnost
Foto: URS Czech
Popisek: Kontrola plynu

Lázeňská investiční zvítězila v aukci, které se Univerzita Karlova nezúčastnila, protože jako veřejná instituce se dražeb účastnit nemůže. Nabyvatelská společnost přitom v elektronické aukci nabídla jen o sto tisíc korun více, než udala odhadní cenu UK, a to 210 milionů korun.

Podle akademického senátu univerzity stát prostřednictvím ŘLP dokázal, jak státní majetek neprodat veřejné instituci, ale za stejnou cenu jej poslat do soukromých rukou. Jako veřejná instituce má podle senátu při prodeji státního majetku univerzita přednost. Kvůli zákonným omezením se ale nemůže účastnit veřejné dražby.

Do věci se vložil i ministr školství Marcel Chládek, který vyzval šéfa dopravního resortu Antonína Prachaře k přehodnocení rozhodnutí prodat budovu soukromému zájemci. Rektor univerzity Tomáš Zima dokonce uvedl, že rozdíl sto tisíc korun mezi odhadní a dražební cenou by klidně zaplatil ze svého.

Podle resortu dopravy je proces v běhu a těžko by se nyní rušil, Lázeňská investiční už prý složila kupní cenu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…