Důrazné varování redaktorům ČT: Dopadnete špatně, píše Jaroslav Plesl. A po včerejší show se Schapirem...

18.01.2017 10:00

Česká televize si podle šéfredaktora MF DNES koleduje o to, že diváci, respektive strana zastupující jejich radikálnější část, vezmou věci do svých rukou a pokusí se nastolit spravedlnost cestou práva, nebo ještě něčeho drsnějšího. Tak jako polská vládní strana Právo a spravedlnost. Není v tom však sama – podobné zoufalství prý předvádějí i další televize. Pokud i vám nabídka světových televizních koncernů nepostačuje, přidal i doporučení, na koho koukat.

Důrazné varování redaktorům ČT: Dopadnete špatně, píše Jaroslav Plesl. A po včerejší show se Schapirem...
Foto: Archiv
Popisek: Andrew Schapiro

Česká televize odvysílala v úterý v pořadu Interview rozhovor s odcházejícím velvyslancem USA Andrewem Schapirem. Někteří diváci se pozastavovali nad mírně řečeno nekontroverzním průběhem rozhovoru, kdy ambasador čelil od moderátorky Světlany Witowské takovým „otázkám na tělo“, jako jak se mu v Praze líbilo nebo kam budou jeho děti chodit do školy.

Celý rozhovor Witowská–Schapiro:

V kontextu dalších skandálů České televize z posledních dní, například trestu od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání za zaujaté vysílání „volebního studia“ při prezidentských volbách v USA (kdy televize divákům téměř hodinu tajila, že Donald Trump již dosáhl potřebného počtu volitelů), to podle mnohých nevytváří o práci veřejnoprávního zpravodajství dobrý výsledek.

Šéfredaktor MF DNES Jaroslav Plesl tuší, že se tento přístup jednou České televizi vrátí jako bumerang. „Počínání České televize povede k tomu, že se tu nakonec odehraje něco podobného jako v Polsku,“ varuje. V Polsku konzervativní strana Právo a spravedlnost po nástupu vlády prosazuje mnohem přísnější kontrolu veřejnoprávních médií, za což sklízí od opozice i z Bruselu obvinění z diktatury.

Podstatou prosazené změny byla změna pravidel jmenování představenstva a dozorčí rady veřejnoprávních vysílatelů – televize a rozhlasu. Ti jsou nyní přímo jmenováni ministerstvem státního pokladu (něco jako u nás ministerstvo financí). Platí tak pro ně stejná pravidla jako pro další státní podniky, kam vláda přímo jmenuje ředitele a manažery. Od přijetí zákona se stále dokola ozývá kritika, že se televize a rozhlas stanou stranickou hlásnou troubou Práva a spravedlnosti.

„Je naprosto neuvěřitelné, jak hloupě se na Kavkách chovají. Přitom by stačilo, kdyby správně analyzovali zprávy ČTK, aby pochopili, co se kolem nich děje,“ doporučuje Plesl. Zásadním zlomem podle něj bude jarní návštěva prezidenta Zemana v Bílém domě.

Anketa

Má Andrej Babiš vaši důvěru? (obnovené hlasování od 8.10.2017)

63%
37%
hlasovalo: 12586 lidí

Pak ale Plesl přidal, že úroveň televizního zpravodajství je dnes zoufalá celosvětově. Zejména proto, že o některých tématech televize prostě nejsou schopny referovat bez dlouhá léta zažitých stereotypů, které ale nyní padají.

„ARD katastrofa, CNN děs, BBC hrůza,“ shrnul Plesl hlavní německou, americkou a britskou televizi. Nejstřízlivější pohled na současnou Evropu má dnes podle šéfredaktora paradoxně čínská státní CCTV. Na vztahy USA s Čínou prý v současnosti poskytuje nejlepší informace televize Russia Today a dění v Rusku relativně nejlépe prezentuje arabská Al-Jazeera. „ Poskládat se to dá, ale je to strašnej žrout času,“ napsal šéfredaktor o svých informačních zdrojích.

Ještě lapidárněji se k vysílání České televize, tentokrát konkrétně k „dušení“ Andrewa Schapira Světlanou Witowskou, vyjádřil komentátor Erik Best. „Bude mít v České televizi Trumpův velvyslanec také takovou selanku?“ ptal se na svém facebooku.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…