Dusivý kašel, zarudlá kůže. Čelí lidé v Doněcku chemickému útoku?

26.08.2014 8:38

Mezi obyvateli východoukrajinského Doněcku, v jehož okolí mezi sebou již několik měsíců válčí ukrajinská armáda a proruští separatisté, se objevují netypické zdravotní potíže. Experti jako jednu z možných příčin uvádějí užití chemických zbraní. Tedy takových, které se bál použít dokonce i Hitler.

Dusivý kašel, zarudlá kůže. Čelí lidé v Doněcku chemickému útoku?
Foto: archiv red, tan
Popisek: Ukrajinská krize

Desítky lidí v Doněcku již pociťují podobné zdravotní problémy. Dusivý a bolestný kašel, doprovázený zvýšeným sliněním a silně zarudlou pokožkou. Podle tamní lékařky tyto příznaky naznačují, že v oblasti byly použity chemické zbraně. Ve městě žijící programátor Alexandr Lytovčenko vše potvrzuje.

„Podle mých - přiznávám, že jen zprostředkovaných - informací  to způsobují chemické střely z ukrajinských raketometů GRAD. Tak o tom hovoří alespoň mí přátelé, kteří viděli zbytky oné kontejnerové střely,“ říká.

Server Aktuálně.cz připomíná, že chemické zbraně, které se poprvé objevily v první světové válce, se bál použít dokonce i Hitler, jenž se obával brutálních následků případné odvety ze strany spojenců. Nyní jsou tyto zbraně považovány za zbraně hromadného ničení. „Raději ani nedomýšlet, k čemu by to vedlo, pokud by to byla pravda,“ říká plukovník Jiří Gajdoš, který působí v NATO jako ředitel Centra ochrany proti zbraním hromadného ničení.

Celý text ZDE

Příznaky popisované u lidí v Doněcku prý naznačují nadýchání nějaké jedovaté látky, nemusí se však jednat o chemickou zbraň. Pravděpodobnější příčinou se prý podle příznaků jeví nižší koncentrace chloru či čpavku, uniklého z nějakého průmyslového provozu. Tomu odpovídá i to, že Doněck je městem chemického průmyslu, kde se vyrábí jedovaté přísady pro metalurgii. Podle Gajdoše se tedy mohlo jednat o únik, způsobený například zásahem dělostřelectva, které město ostřeluje.

Varuje však, že i to může mít fatální důsledky. Podobně jako bombardování nemocnic, kde jsou z léčebných důvodů často uchovávány radioaktivní látky. Jejich únik do ovzduší může zamořit poměrně velké území.

Podle Gajdoše ale následky těchto úniků nejsou srovnatelné se záměrným použitím toxických bojových plynů. Přesto však mohou napáchat řadu škod. „Pokud by uniklo z poničené vodárny či chemičky dvacet tun chloru, tak to bude pro každé město katastrofa,“ varuje. A pokud by se uvolnilo například větší množství čpavku (který je pod Doněckem veden tzv. „čpavkovodem“ do Oděsy), mohly by být následky na místě úniku podobné použití chemické zbraně.

Lidé z Doněcku jsou přesvědčení, že kyjevská armáda si pro své ostřelování vybírá „chemické cíle“ záměrně. Plukovník Gajdoš si však myslí, že k těmto zásahům dochází vinou neobratně vedeného boje. „Ukrajinští ani separatističtí velitelé nejsou takoví šílenci či fanatici, aby vyhazovali chemičky do povětří úmyslně,“ říká. Přesto apeluje na ukrajinskou armádu, aby velmi vážila, co může být terčem jejího útoku.

Generál Jiří Šedivý, bývalý náčelník generálního štábu české armády, si rovněž nemyslí, že by ukrajinská armáda nebo Národní garda mířily na továrny úmyslně. Přesto si však povšiml, že tyto „vládní“ jednotky používají pro dosahování svého cíle metod typických pro druhou světovou válku. „Válcují a ničí vše, co je před nimi - jsme svědky totálního ničení nepřítele se vším, co k tomu patří,“ říká generál. Podle něj se jedná o taktiku silového válčení, typickou pro někdejší Sovětský svaz, mající vždy drastické důsledky pro obyvatelstvo daného území. Důsledkem těchto brutálních metod podle něj může být, že se i proukrajinsky orientovaní obyvatelé Doněcku budou obracet proti vládě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…