Důvěra lidí v ekonomiku letí dolů

26.07.2020 14:39

Hned třetina lidí vidí budoucnost české ekonomiky černě. Podle průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd se důvěra v českou ekonomiku prudce zhoršila. Píše to server Aktuálně.cz.

Důvěra lidí v ekonomiku letí dolů
Foto: Archiv zadavatele
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Ještě v březnu hodnotila českou ekonomickou situaci jako dobrou téměř polovina lidí, aktuálně je to necelá čtvrtina. Negativní počet hodnocení pak stoupl z březnových 12 procent na aktuálních 33 procent. Centrum pro výzkum veřejného mínění uvedlo, že současné hodnocení ekonomické situace je na úrovni, kde se ekonomika nacházela v průběhu druhého čtvrtletí roku 2015. Srovnatelný výsledek, jako je ten současný, byl zaznamenán naposledy právě před pěti lety v červnu 2015. 

Další vývoj vidí Češi černě. Hned tři čtvrtiny lidí počítají se zhoršením situace – 30 procent tvrdí, že velmi; 46 procent, že trochu. Pět procent počítá se zlepšením, a 16 procent míní, že se situace nezmění.

Hodnocení životní úrovně vlastní domácnosti se statisticky významně nezměnilo. Nadpoloviční většina české veřejnosti ji pokládá za dobrou, asi třetina za ani dobrou, ani špatnou, a 12 procent ji vnímá jako špatnou. Optimismus u lidí nastupuje se zvyšující se spokojeností s politickou situací, se zvyšujícím se stupněm nejvyššího dokončeného vzdělání a také s rostoucím zájmem o politiku. Optimističtěji se k ekonomice vyjadřují Pražané, Jihomoravané, voliči ANO a ti, co důvěřují vládě. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…