Důvěra v prezidenta klesla, nejvíce Češi věří starostům

25.04.2016 20:39

Za poslední měsíc klesla důvěra v prezidenta Miloše Zemana, nejvíce Češi z ústavních institucí věří nadále starostům. Vedením obcí věří asi dvě třetiny lidí, prezidentovi více než polovina. U všech ostatních institucí je důvěra pod 50 procenty. Vyplývá to z dubnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd ČR (CVVM).

Důvěra v prezidenta klesla, nejvíce Češi věří starostům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Změna důvěry se pouze u prezidenta dostala od předchozího průzkumu v březnu nad hranici statistické chyby, když klesla ze 62 na 56 procent. Stále je ale vyšší než před rokem, kdy byla méně než 50 procent. Od nástupu Miloše Zemana do funkce hlavy státu byla důvěra v prezidenta podle CVVM nejvýše právě letos v březnu a nejníže na přelomu let 2014 a 2015, kdy se propadla na 34 procent.

Na vrcholu žebříčku důvěry jsou stabilně v posledních letech starostové a obecní zastupitelstva. Aktuálně věří starostům 65 procent Čechů a zastupitelům obcí 63 procent. Krajským zastupitelstvům a hejtmanům věří asi dvě pětiny lidí.

Nejnižší podíl důvěry má dlouhodobě parlament. Sněmovně nyní vyjadřuje důvěru 27 procent Čechů a senátu 29 procent. O něco vyšší je důvěra lidí ve vládu, a to 39 procent. U parlamentu i vlády ale výrazně převažuje podíl lidí, kteří těmto institucím nevěří. U sněmovny nedůvěra přesahuje podíl dvou třetin obyvatel Česka.

Důvěra ve sněmovnu a vládu je však vyšší než za předchozí vlády Jiřího Rusnoka a výrazně vyšší než za vlády Petra Nečase, která skončila v červnu 2013 demisí. Za Nečasovy vlády se důvěra v kabinet a sněmovnu propadla až na hodnoty kolem deseti procent.

Průzkum provádělo CVVM od 4. do 11. dubna. Zúčastnilo se ho 1 063 obyvatel České republiky starších 15 let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…