Důvěra ve vládu i sněmovnu klesla za půl roku o polovinu, uvádí průzkum

24.10.2012 19:31

Na polovinu klesla za poslední rok důvěra Čechů ve vládu a sněmovnu. Oběma věří podle říjnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) už jen asi desetina obyvatel České republiky. Z ústavních institucí mají stabilně největší důvěru obecní zastupitelstva a starostové, kterým věří více než polovina lidí. S celkovou politickou situací v Česku jsou spokojena pouze čtyři procenta Čechů.

Důvěra ve vládu i sněmovnu klesla za půl roku o polovinu, uvádí průzkum
Foto: Hans Štembera
Popisek: A jde se před budovu vlády

Ve srovnání s posledním měřením CVVM v září tohoto roku se důvěra lidí v ústavní instituce měnila pouze nepatrně, o jeden či dva procentní body. Výraznější posun centrum zaznamenalo v meziročním srovnání. V říjnu 2011 věřilo podle CVVM vládě 24 procent obyvatel ČR, zatímco letos v říjnu už pouze 12 procent. Podobně výrazný propad důvěry postihl i Poslaneckou sněmovnu, a to z 18 procent na deset během jednoho roku.

Poklesu důvěry se za uplynulý rok neubránila žádná z ústavních institucí. Prezidentovi nyní věří přesně polovina Čechů, o sedm procentních bodů méně než loni v říjnu, Senátu věří pětina lidí, o tři procentní body méně, a krajským zastupitelstvům 36 procent lidí, tedy o šest procentních bodů méně než před rokem.

Ani nejpopulárnější instituce, obecní zastupitelstva, se propadu nevyhnula. V současnosti jim věří 55 procent Čechů, loni v říjnu měla vedení obcí důvěru téměř dvou třetin lidí.

Roste i nespokojenost s politickou situací

CVVM zjišťuje od letošního února i důvěru lidí v hejtmany a starosty. Starostům nyní věří 54 procent obyvatel Česka a hejtmanům 36 procent. V únoru činily výsledky 58 procent pro starosty a 39 pro hejtmany.

S výrazně klesající důvěrou ve vládu a sněmovnu zároveň rostla nespokojenost Čechů s politickou situací v zemi. Svou nespokojenost vyjádřilo v říjnovém průzkumu 81 procent dotázaných, o deset procentních bodů více než před rokem. Ve srovnání se zářím roku 2010 je nárůst podílu nespokojených Čechů ještě výraznější. Činí zhruba 30 procentních bodů. Spokojena s politickou situací v ČR jsou nyní jen čtyři procenta lidí.

Vládě věří podle CVVM hlavně lidé s dobrou životní úrovní a vysokoškolským vzděláním a sympatizanti ODS a TOP 09. Naopak příznivci ČSSD a KSČM k vládě většinou důvěru nemají. Stejně je tomu u prezidenta, Sněmovny a Senátu. U krajských a obecních zastupitelstev větší rozdíly mezi skupinami lidí, kteří jim věří, či nevěří, nejsou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…