Důvody pro mé odvolání byly jen zástupné, tvrdí Šimůnková

18.10.2013 13:21

Dnes již bývalá vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková tvrdí, že důvody pro její odvolání byly pouze zástupné. Z Úřadu vlády se sama rozhodla definitivně odejít poté, co Rusnokova vláda začala oklešťovat lidskoprávní problematiku. Vyjádřila také hrdost nad stavem občanské společnosti v Česku. Premiér v demisi Jiří Rusnok slova Šimůnkové jednoznačně odmítl.

Důvody pro mé odvolání byly jen zástupné, tvrdí Šimůnková
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Monika Šimůnková

Pozice vládního zmocněnce je v novém organizačním řádu formulována velice vážně, poznamenává Šimůnková s tím, že pozice zmocněnce pro lidská práva je dnes v zásadě bezzubá.

Obdiv k občanské společnosti

„Moje odvolání bylo v úterý ráno velmi náhlé, nečekané a bylo zdůvodněno tím, že jsem porušovala práva řidičů, když jsem se vracela z Ostravy z Přednádraží po více než 12 hodinách. Podle mého to jsou důvody zcela zástupné. Ačkoli jsem byla v minulosti za svou práci chráněna, v nedávné době jsem začala cítit tlak na svou pozici. Práce zmocněnce není o pracovní době od do, ale je to o tom, že zmocněnec musí být neustále v pohotovosti, zvláště dnes, kdy vzrůstají protiromské nálady,“ poznamenává Šimůnková.

Šimůnková tvrdí, že od začátku nástupu nové vlády cítila snahu dostat sektor lidských práv do gesce Ministerstva vnitra. „S tímto jsem zásadně nemohla souhlasit. Byla by to neúcta k občanské společnosti," nechala se slyšet. Nová pozice zmocněnce pod sebou navíc podle Šimůnkové nemá žádný aparát, tudíž má i minimální možnosti pro své působení.

„Pokračování agentury pro sociální začleňování po roce 2012 považuji za velký úspěch a jednoznačně říkám, že by agentura měla pokračovat... Podařilo se prosadit odškodnění pro nezákonně sterilizované ženy, podařilo se prosadit kampaň proti násilí na dětech. Chtěla bych poděkovat všem organizacím, se kterými jsem spolupracovala a jsem hrdá na to, že máme tak silnou občanskou společnost,“ uzavřela své vystoupení Šimůnková.

Zajímáme se především o lidi, brání se Rusnok

Premiér v demisi Rusnok k tomu poznamenal pouze tolik, že přijal rezignaci paní Šimůnkové. Jinak podle jeho názoru není pravda, že se Rusnokova vláda nezajímá o lidská práva. „Zajímáme se především o lidi v této zemi,“ zdůraznil premiér.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…