Důvody, proč Zeman nedělá problémy: Novinář spekuluje o průšvihu jeho muže

24.01.2014 10:01

Komentátor týdeníku Reflex Bohumil Pečinka se z pohledu „zemanologů" dívá na možný postup prezidenta Miloše Zemana ve věci jmenování členů vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD). Ve hře jsou podle něj tři alternativy, které vyjmenovává a popisuje v komentáři pro deník MF Dnes.

Důvody, proč Zeman nedělá problémy: Novinář spekuluje o průšvihu jeho muže
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Zemanologové skeptické školy, jak je Bohumil Pečinka označuje, prý varují, že hra Miloše Zemana ještě není u konce a není prý náhodou, že schůzku s dvěma ministerskými kandidáty, se kterými jej pojí nepřátelské vztahy, Jiřím Dienstbierem a Lubomírem Zaorálkem (oba ČSSD), si nechal jako tečku na závěr.

Výrazně blíž k pravdě má ale podle Pečinky spíše skupina radikálních zemanologů v čele s Petrem Hájkem. Zeman prý i po prohraných volbách falešně udržoval vysoká očekávání ohledně svého angažmá a vytvářel dojem, že hraje vysokou hru. Ve skutečnosti však nevytvořil žádnou pozici, s níž by mohl něco uhrát a jeho snaha protahovat jmenování premiéra a vlády je prý pouze zastírací manévr, jak zakrýt skutečnost, že už podepsal bezpodmínečnou kapitulaci. 

Třetí skupina, kterým Pečinka říká realisté, prý hodnotí dnešní idylické vztahy mezi prezidentem a vládou, které jsou na pomezí zásnub a líbánek, jako výsledek kapitulace, ale nikoli bezpodmínečné. Za náhlou změnou Zemanova postoje vidí prý velký obchod s hlavní personou přicházející vlády. „Živě se přitom spekuluje, zda nebude souviset s privatizací Státních hmotných rezerv, kde má prezidentův poradce Nejedlý zaplatit penále za zpožděné dodávky kolem třiceti milionů korun," píše Pečinka.

Éra, kdy byl utlumen parlamentarismus a plnohodnotná politika

Zatím jde ovšem podle komentátora o spekulace. Ovšem všichni pozorovatelé se prý mohou těšit na příští středu jako na den, kdy se do Česka vrátí plnohodnotná politika. Legitimní politický život u nás prý skončil 13. června, kdy proběhla razie na Úřadu vlády, která skončila pádem kabinetu Petra Nečase (ODS).

Od tohoto data hrál podle autora textu Zeman důležitou úlohu, načež se ale nakonec stáhl do pozic, které mu Ústava ukládá. Ačkoli jeho pokus založit novou republiku nevyšel, rozhodně to prý nebylo jeho poslední slovo. Nicméně jeho hvězdný rok 2013 se už podle Pečinky opakovat nebude.

„Etapa české politiky od června 2013 do jmenování Sobotkovy vlády bude jednou označena za éru, kdy parlamentarismus a plnohodnotná politika byly na celé měsíce utlumeny," uzavírá komentátor Pečinka pro MF Dnes.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…