Dva kohouti před kamerou. Po Sobotkovi se divákům Událostí ukázal naštvaný Babiš a spustil

02.05.2017 20:19

Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) vystoupil v úterních Událostech České televize a ještě jednou občanům vysvětloval, proč podal demisi. Viníkem toho všeho je podle Sobotky šéf hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš. O chvíli později postavili před kameru také Babiše...

Dva kohouti před kamerou. Po Sobotkovi se divákům Událostí ukázal naštvaný Babiš a spustil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedové stran pózují s kopiemi koaliční smlouvy

„Víte, ten konflikt ministra financí bylo třeba vyřešit. Nebylo možné tolerovat situaci, kdy je ministr financí obviňován v několika případech z daňových úniků, kdy už je vyšetřován daňovou správou, ale na straně druhé odmítá z vlády odstoupit. Já jsem to odmítl tolerovat, tuto situaci, a rozhodl jsem se podat demisi za celou vládu s tím, že to otevírá další možnosti řešení,“ uvedl před kamerami premiér.

V tuto chvíli jsou podle Sobotky v podstatě na stole tři možnosti. Buď dovládne jeho vláda v demisi, nebo bude sestavena nějaká vláda nová, nebo se strany v Poslanecké sněmovně domluví a dojde k vyhlášení předčasných voleb. Současný premiér nevyloučil, že v čele nově sestavené vlády nemusí stát on sám, ale odmítl jakkoli spekulovat o tom, kdo by ho mohl nahradit. ČSSD si klade jedinou nepřekročitelnou podmínku. Ve vládě nesmí zůstat Andrej Babiš.   

Ať už to bude jakkoli, podle Sobotky je třeba, aby byl sestaven rozpočet na příští rok a aby byly čerpány evropské dotace. A občané podle premiéra musejí vědět, že v této zemi i nadále platí pravidla obvyklá v každé demokratické zemi – to jest, když ministr čelí takto závažným podezřením, musí zmizet z vlády.

Před kamerami zazněla také slova Andreje Babiše, který nikoli poprvé konstatoval, že nákup korunových dluhopisů byl v pořádku, vše proběhlo podle zákonů a jeho Agrofert potřeboval peníze. Proto dluhopisy vydal.

„Já zásadně odmítám nařčení pana premiéra, že jsem dělal nějaké daňové podvody. Otcem korunových dluhopisů je pan Kalousek. Pan premiér mohl hlasovat pro zdanění korunových dluhopisů a on pro ně nehlasoval, takže je to pokrytec,“ vyjádřil svůj názor Babiš.

Znovu také zopakoval, že on je jediným politikem, který tu za dvacet let odhalil své příjmy, což nikdo jiný neudělal, přestože je k tomu Babiš vyzýval. Sám prý má čistý stůl.

„Pan premiér tady napáchal miliardové škody v minulosti, takže ať on ukáže svoje podnikání za stát,“ vyzval na dálku vicepremiér svého předsedu vlády. „Pan premiér se zachoval jako zoufalý, nezodpovědný zbabělec, který mě ještě včera vyzýval, ať se zachovám jako chlap, ale sám to dnes hodil na pana prezidenta. Z nejhoršího ministra financí, podle pana prezidenta Zemana, se změnil v nejhoršího premiéra, který ani neinformoval své ministry o tom, že chce podat demisi,“ pokračoval v ostré kritice Babiš.

Sobotkovi také vyčetl, že spolu prý nikdy nedokázali normálně promluvit, protože pan premiér umí mluvit jen formálně. Kdyby byl premiérem současný ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD), tak by se prý dohodli lépe.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…