Dva topkaři se hádali na ČT. Polčák prý kvóty nechce, i když pro ně hlasoval

10.09.2015 22:43

Europoslanci Jiří Pospíšil a Stanislav Polčák (oba za TOP 09 a STAN) debatovali o povinných uprchlických kvótách, neboť rezoluci o nich odhlasoval Evropský parlament. Polčák hlasoval v souhrnu pro kvóty, zatímco Pospíšil proti nim. Proč? Pospíšil konstatoval, že se europoslanci jen plácají po ramenou, ale nevyřešili nic. Polčák přidal jedno rýpnutí směrem k ODS.

Dva topkaři se hádali na ČT. Polčák prý kvóty nechce, i když pro ně hlasoval
Foto: Archiv TZ
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský navštívil uprchlický tábor na Sicílii

„Myslím si, že je to jen snaha evropských politiků umýt si ruce nad problémem. Ale co bude doopravdy? Budou chtít uprchlíci zůstat v zemi, která jim bude přidělena? A když ne, ztratí nárok na dávky?“ ptal se hned v úvodu Pospíšil. Nic prý nemá proti tomu, když běženci požádají o azyl právě u nás, pomožme jim. „O žádosti těch, kteří požádají o azyl v České republice, jsme povinni rozhodnout,“ doplnil Pospíšil s odvoláním na Ženevskou konvenci.

Evropský parlament prý odhlasoval toliko obecné proklamace a nikdo neví, co bude dál. „Je to nejasný a nekonkrétní plán a nikdo neříká, co bude s lidmi, kteří prostě chtějí do Německa nebo do Švédska... Formálně možná podepíší papír o vstupu do České republiky nebo do Polska, ale ve skutečnosti přejdou za rodinou do Německa nebo do Švédska,“ řekl jasně Pospíšil. EU by se podle jeho názoru měla naučit běžence vracet do zemí původu.

Z úst Polčáka zaznělo, že hlasoval proti kvótám, ale následně podpořil rezoluci jako celek, která ustanovení o kvótách obsahovala. „Já jsem přesvědčen, že kvóty jsou špatné, ale byl jsem přehlasován,“ posteskl si. Pro rezoluci jako celek hlasoval prý proto, že obsahovala jiné prospěšné body. Evropa však nemůže pomoci všem, ale musí pomoci těm, kteří to potřebují. Tuto podmínku splňují např. lidé prchající ze Sýrie. O některých složkách azylového řízení by mělo být podle Polčáka rozhodováno na celoevropské úrovni. O jakých? Pro všechny evropské země by měl být společný seznam tzv. bezpečných zemí.

Pospíšil varoval před plíživou integrací. „Já sice stále věřím v evropskou integraci, ale varoval bych před jejím plíživým prosazováním,“ konstatoval. Navíc když k nám dorazili uprchlíci z Balkánu či z Ukrajiny, také nám nikdo nepomáhal, a pokud se zhorší situace na Ukrajině, nikdo nám zřejmě pomáhat nebude.“

Polčák si na závěr dovolil ještě jednu poznámku, a to vůči ODS, za niž dlouhá léta kandidoval i Pospíšil. „ODS v předčasných parlamentních volbách 2013 hlásala, že bude populační krizi řešit výběrovou imigrací, ale dnes už by se k tomu nikdo z této strany asi nehlásil,“ rýpl si europoslanec Polčák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…