Dva výbuchy v Kábulu. Mezi mrtvými jsou i děti. Zřejmě se ozval Islámský stát

26.08.2021 19:33

Okolím letiště v Kábulu, kde se aktuálně shromažďují Afghánci prchající před hnutím Tálibán, které zde převzalo moc, otřásly ve čtvrtek dvě exploze, usmrtily 13 lidí včetně dětí a další stovky lidí zranily. Zranění utrpělo také nejméně pět amerických vojáků. Podle zahraničních médií za výbuchy stojí sebevražedný atentátník z teroristické organizace Islámský stát, která útoky v Kábulu vyhrožovala, informují Novinky.

Dva výbuchy v Kábulu. Mezi mrtvými jsou i děti. Zřejmě se ozval Islámský stát
Foto: Repro Al-Jazeera
Popisek: Zástupci hnutí Tálibán v prezidentském paláci v Kábulu

Kábulské chirurgické centrum informovalo, že zatím přijalo v souvislosti s výbuchy 60 zraněných. Jeden výbuch nastal u letištní brány Abbey Gate. Druhá exploze byla u hotelu Baron, který je nedaleko Abbey Gate.

Anketa

Je dobře, že BIS podle tvrzení prezidenta Zemana odposlouchává jeho okolí?

hlasovalo: 12719 lidí
„Bombový útok vedl k velkému počtu obětí. Jednalo se o komplexní útok, který vedl k několika ztrátám na životech Američanů a civilistů,“ uvedl mluvčí Pentagonu John Kirby.

Hnutí Tálibán podle agentury AP útok odsoudil.

Původní zdroj ZDE.

Na útok předem upozorňovaly západní rozvědky. Stanice CNN s odvoláním na místní představitele uvádí, že se patrně jednalo o útok sebevražedného atentátníka. Server Politico uvedl, že sebevražedný atentátník patřil k teroristické organizaci Islámský stát, která útoky v Kábulu vyhrožovala.

Evakuace Američanů měla skončit v následujících desítkách hodin. Spojené státy a jejich spojenci měli podle požadavků Tálibánu skončit s evakuací svých občanů a spolupracovníků z Afghánistánu 31. srpna. Spojené státy ve čtvrtek rozhodly, že evakuaci ukončí během 36 hodin. Úřady Spojených států ale nyní varují občany, aby se k prostoru letiště nepřibližovali.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…