Dvacet let se nám po zemi promenádují kágébáci, a lidem to nevadí. A teď budou ještě křičet kvůli pár miliardám? Bývalý disident Jan Urban se rozohnil

11.08.2014 20:22

Češi za rok prosází průměrně sto třicet miliard korun, v alkoholu propijí padesát miliard. Přesto jim vadí sankce proti Rusku, které budou Česko stát něco přes dvě miliardy, podivuje se disident Jan Urban.

Dvacet let se nám po zemi promenádují kágébáci, a lidem to nevadí. A teď budou ještě křičet kvůli pár miliardám? Bývalý disident Jan Urban se rozohnil
Foto: hns
Popisek: Disident Jan Urban říká, že český stát ztratil smysl

Ve svém textu na blogu Aktuálně.cz Jan Urban upozorňuje, za co všechno jsou Češi schopni utrácet – za hazard, alkohol, cigarety… „Když se však objeví odhad, že by hospodářské sankce, které jsme spolu s Evropskou unií vyhlásili proti ruské vládě za její agresi proti Ukrajině, mohly stát Českou republiku něco přes dvě miliardy korun, média i někteří politici najednou vytvářejí dojem neodvratné ekonomické katastrofy a paniky. Zakládají se zvláštní monitorovací komise s vládním zmocněncem v čele. Ministr zemědělství burcuje Evropskou unii. Jaká je tedy cena, kterou jsou Češi ochotni zaplatit za svoji svobodu a mír v Evropě?“ ptá se bývalý disident.

„Připomíná to snad jenom slavného Cimrmanova dědečka, který celý život toužil mít hospodu, ale – a to se mu tuze nelíbilo - chodili mu tam lidi,“ přirovnává.

Celý text Jana Urbana ZDE,

„Kdyby několik Němců s nápadnou náklonností ke spolkům veteránů SS založilo v České republice bezpečnostní agenturu, nazvanou Schutzstaffel – tedy SS – a bez problémů by dostalo oprávnění provozovat i ozbrojenou ochranku, bulvár a jeho národ by asi dostali psotník. To, že od devadesátých let na území České republiky působí celá řada bezpečnostních agentur s ruskými vlastníky i personálem, nevadí nikomu,“ diví se dále Urban a přirovnává KGB k SS.

„Kdyby se po Praze producírovaly spolky v uniformách císařského Německa s vlajkami, na kterých by byly Sudety označené jako součást Německa, bulvár by nepochybně bil na poplach, národ táhl ulicemi a politici by se předháněli v silných výrocích o bdělosti a povinnosti zabránit revizi druhé světové války. Když totéž dělají české kozácké spolky, na jejichž praporech je za ruské považováno celé Polsko, nehne nikdo ani brvou, a existuje dokonce celá skupina českých poslanců, která kozáky v Čechách veřejně podporuje,“ dodává.

Podle Urbana naopak měly sankce Rusku přijít dříve, jsou totiž výrazem solidarity hodnot a míru. „A také signálem ochoty bránit je i sebe. Logicky proto mají svoji cenu. Je zanedbatelná ve srovnání s cenou appeasementu. Zvláště u nás by si to lidé mohli pamatovat,“ uzavírá Urban.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…