Dvě procenta, žádná šance. A pak do vlády. 10 let s Babišem

11.05.2022 16:02

Deset let. Tolik let je hnutí ANO Andreje Babiše. Paradoxně je přitom v oficiálním názvu rok 2011. O paradoxech Babišova hnutí píše dnešní vydání MF Dnes. „Do politiky nepůjdu,“ hlásal totiž v minulosti mimo jiné Babiš.

Dvě procenta, žádná šance. A pak do vlády. 10 let s Babišem
Foto: Repro PSP
Popisek: Andrej Babiš ve sněmovně

Anketa

Bojíte se Vladimira Putina?

2%
96%
hlasovalo: 18318 lidí
Zásadní rozhodnutí učinil Andrej Babiš podle svých slov ve čtvrtek 1. září 2011 pozdě večer. Důvodem mělo být zhlédnutí pořadu Před půlnocí – kde byl hostem někdejší prezident Václav Klaus, jenž chválil premiéra Petra Nečase či Věci veřejné Víta Bárty. Hovořil o nich jako o obohacení politiky.

„Rozhodl jsem se, že s tím musím něco udělat,“ podotkl Babiš s tím, že nechtěl akceptovat řeči, kterými nás Klaus krmil posledních dvacet let. Krátce po tomto Klausově rozhovoru však Babiš poskytl rozhovor Hospodářským novinářm a vylučoval, že by chtěl kandidovat on sám.

„Do politiky nepůjdu. Nemám pro to předpoklady, jsem diskvalifikovaný,“ uvedl tehdy Babiš, jenž v té době také hovořil o tom, že je původem Slovák a je bývalý člen KSČ. „Jsem takový ten prospěchář starého režimu, který do strany vlezl, aby mohl cestovat do zahraničí, nejsem asi historicky morální ideál,“ říkal tehdy Babiš a odmítal prodávat kvůli politice Agrofert.

Nejprve vzniklo občanské družení Akce nespokojených občanů, po prezidentské volbě v roce 2013 si už Babiš najal PR specialisty či velké agentury na pomoc. „Ještě v červnu 2013 Babišovu hnutí průzkumy přisuzovaly jen dvě procenta hlasů a prakticky nulové šance dostat se do Parlamentu, na podzim už v předčasných volbách skončilo těsně druhé za ČSSD Bohuslava Sobotky a vstoupilo s ní a s lidovci (v čele s tandemem Pavel Bělobrádek – Marian Jurečka) do vlády,“ zmiňuje MF Dnes, jak se následně Babišovo hnutí stalo hegemonem české politické scény, jak vítězilo v jedněch volbách za druhými.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…