Džamila Stehlíková dramaticky vylíčila, jak to chodí v Uzbekistánu. Smrtí diktátora Karimova si prý lidé moc nepolepší

03.09.2016 16:17

Někdejší ministryně Džamila Stehlíková popsala život v Uzbekistánu pod krutovládou Islama Karimova. A doplnila pár informací o tom, proč toho krvavého vládce podporovalo jak Rusko, tak Čína, ale i Spojené státy. Karimov měl prý v rukávu jedno eso. Radikální islám. A kdo ovládne Uzbekistán teď?

Džamila Stehlíková dramaticky vylíčila, jak to chodí v Uzbekistánu. Smrtí diktátora Karimova si prý lidé moc nepolepší
Foto: wikipedia.org
Popisek: Džamila Stehlíková

Na blogu Aktuálně.cz Džamila Stehlíková čtenářům naznačila cosi o vývoji od roku 1989, kdy k moci v Uzbekistánu nastoupil Islam Karimov. Nejmocnějším muže v zemi zůstal až do září 2016, kdy zemřel. Dokud žil, neváhal vařit své politické soupeře a nařizovat střelbu do žen a dětí. V roce 2005 bezpečnostní složky státu postřílely stovky lidí včetně žen a dětí za to, že si tito lidé dovolili protestovat proti režimu. Rusko, Čína a Západ však dělaly, jako by nic neviděly.

„Brutalita, s kterou Karimov potlačoval i náznaky islámského extremismu v zemi, byla jeho esem v mezinárodní politice. Možná právě proto se jeho režim těšil podpoře jak Ruska, tak Spojených států. Rusko mu odpustilo obrovský dluh, USA dodaly nejmodernější zbraně – vše ve jménu boje proti radikálnímu islamismu a ve snaze odloudit nejlidnatější stát centrální Asie od svých geopolitických konkurentů, především Číny a Turecka. Mezitím Čína v tichosti podmaňovala Uzbekistán ekonomicky,“ píše Stehlíková.

Celý komentář najdete zde

Na konci srpna však Karimov utrpěl krvácení do mozku a nejpozději v neděli prý zemřel. Oficiálně se však lidé o smrti svého prezidenta dozvěděl až v pátek. Týden času byl podle Stehlíkové využit k intenzivnímu mocenskému střetu, ze kterého vzešel vítěz – nynější premiér země Šavkat Mirzijajev. Předseda vlády patří k mocnému samarkandskému klanu, stejně jako Karimov, a svou moc demonstroval tím, že připravoval pohřeb velkého prezidenta.

Pokud snad někdo doufá, že se z Uzbekistánu po smrti Karimova stane demokratická země, podle Stehlíkové se plete. „Pokud moc skutečně uchopí nynější premiér země Šavkat Mirzijajev, není dokonce vyloučeno utužování represivního autoritářského režimu. Jeho bývalí kolegové ho popisují jako horkokrevného, vznětlivého a nepředvídatelného muže, který jako gubernátor neváhal osobně zbít farmáře za to, že nesplnil plán zemědělských dodávek, nebo že si stěžoval na problémy v regionu,“ píše dáma.

Mirzijajev má názorově blízko k Moskvě, takže Uzbekistán už napříště možná nebude balancovat mezi Rusem, Čínou a Západem, zvláště pokud jsou pravdivé spekulace, že se v domácím vězení ocitl prozápadně smýšlející vicepremiér země Rustam Azimov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…