Džamila Stehlíková se pustila do papeže Františka. Někdo tak proruský prý ještě ve Vatikánu neseděl

13.02.2016 15:31

Bývalá ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková se na svém blogu na serveru Aktuálně.cz zamyslela nad tím, proč je podle ní papež František nejvíce proruským papežem v dějinách.

Džamila Stehlíková se pustila do papeže Františka. Někdo tak proruský prý ještě ve Vatikánu neseděl
Foto: wikipedia.org
Popisek: Džamila Stehlíková

 Dlouho připravované setkání hlav ruské pravoslavné a římskokatolické církve na Kubě je první v historii od poloviny 11. století, kdy došlo ke schizmatu. Západní a východní křesťanské církve se navzájem proklely, exkomunikovaly a rozdělily na římskokatolíckou v čele s papežem a na několik patriarchátů církve pravoslavné (ortodoxní)," píše Stehlíková o setkání papeže Františka s hlavou ruské pravoslavné církve patriarchou Kirillem. 

Stehlíková následně popisuje okolnosti setkání, kdy patriarcha Kirill se před setkáním s papežem sešel také s hlavou kubánského státu Raúlem Castrem, na jehož pozvání Kirill přijel. „Ruský patriarcha nazval kubánský lid ‚hrdinským‘, protože ‚lidé z Kuby projevili hrdinství ukázat své právo žít tak, jak to uznají za vhodné‘. Je to zřetelný poukaz na dlouhodobý protizápadní a protiamerický postoj ‚Ostrova svobody‘, který byl oblastí sovětského vlivu. Patriarcha Kirill i u příležitosti setkání s papežem demonstruje své přesvědčení o neslučitelnosti hodnot Západu a Ruska a vykazuje sympatie k totalitnímu režimu s vládnoucí mocí komunistické strany,“ popisuje Stehlíková. 

Následně si všímá setkání papeže s patriarchou, jejich polibků na tvář i zkonstatování papeže, že „jsou bratry“. „Tak vzdálené místo pro schůzku obou činitelů bylo vybráno s ohledem nejen na katolickou minulost a komunistickou přítomnost Kuby kdysi spřátelené s SSSR, ale také z obavy, aby na ruské území nevstoupil nejvyšší ‚cizí misionář‘. Ruská pravoslavná církev žárlivě střeží své věřící a často obviňuje katolíky z údajného proselytismu, tedy ze snahy katolické církve v Rusku odloudit pravoslavným její věřící,“ zdůvodňuje výběr půdy pro setkání Stehlíková. 
 
Ze setkání papeže s pravoslavným patriarchou podle Stehlíkové nejvíc vytěží Moskva, která událost líčí jako historické setkání západní a východní církve a deklaruje primát ruské církve v pravoslavném světě. „Setkání Františka a Kirilla je daleko důležitější pro ruskou pravoslavnou církev než pro Vatikán. Posílí její pozici ve světě a utvrdí hegemonii mezi jinými pravoslavnými církvemi před nadcházejícím Všepravoslavným koncilem,“ konstatuje. 
 
Původní text ZDE
 
Podle Stehlíkové je nynější papež konformista. „On nikdy neměl nic společného s historickými konflikty mezi sovětským Ruskem a Západem. V roce 2013 papež vystoupil proti americké intervenci v Sýrii a loni rozhněval ukrajinské řecké katolíky, když prohlásil, že jejich problémy nejsou problémem dnešního dne. František nikdy nevyjádřil otevřenou podporu uniatům, nepodpořil pět milionů řeckých katolíků na Ukrajině, ani nikdy otevřeně neodsoudil Rusko za agresi na Ukrajině; tento vojenský konflikt označil za ‚bratrovražednou‘ válku,“ popisuje Stehlíková. Zároveň uvádí, jak papež věnoval ruskému prezidentovi Putinovi medailonek představující anděla míru, který poráží všechny války a sjednocuje lidi. „Místo konfrontace papež volí dialog s autoritářským státem, porušujícím mezinárodní dohody a rozpoutávajícím války. Rusko využívá proruských postojů a rostoucí mezinárodní autority papeže k rehabilitaci svých agresivních kroků na mezinárodní scéně,“ uzavírá Stehlíková s tím, že setkání papeže s patriarchou posílilo prestiž Ruska a posvětilo mezinárodní putinovskou politiku včetně vojenské agrese na Ukrajině a vyvražďování civilistů v Sýrii. 
 
„Je smutné, že papež František svým upřímným úsilím o mír ve skutečnosti podporuje strůjce války,“ zakončila.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…