Džamilu Stehlíkovou urazilo, co jí vzkázal Hrad poté, co hovořila o Zemanově alkoholismu

11.11.2014 11:23

V nedělní Partii TV Prima se před kamerami setkali ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) a jeho předchůdkyně v této funkci Džamila Stehlíková. Ta odvážně kritizovala prezidenta Miloše Zemana, a to nejen za jeho údajné poklonkování v Číně, ale i za jeho vystoupení plné vulgarismů v pořadu Českého rozhlasu Hovory z Lán. Hrad ústy mluvčího Ovčáčka naznačil, že Stehlíková není dáma, když hanlivě hovoří o hlavě státu. Proti tomu se ale zastánkyně lidských práv ohradila, postoj Hradu prý vypadá jako příručka prababiček, podle níž žena nemá mít žádné myšlení ani žádné názory.

Džamilu Stehlíkovou urazilo, co jí vzkázal Hrad poté, co hovořila o Zemanově alkoholismu
Foto: wikipedia.org
Popisek: Džamila Stehlíková

Stehlíková v Partii dokládala, že náš přímo zvolený prezident je v zahraničí vnímán jako opilec z Hradu. Po odvysílání Partie zaznělo z úst mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka, že jsou to „výroky, které by z úst dámy padat neměly“. A právě na tato slova zareagovala na ParlamentníchListech.cz bývalá ministryně pro lidská práva. „Kritizuji-li prezidenta, nejsem hodna označení dáma. Kdo tedy jsem? Mohu si vybrat z bohatého hradního slovníčku,“ píše ironicky Stehlíková.

Politička totiž citovala The Washignton Post a zdůraznila, že světová media skutečně vnímají českého prezidenta jako „opilce“ a spojují jeho konání s nadměrnou spotřebou alkoholu. „Ohlas byl celosvětový. Bohužel západní novináři (na rozdíl od čínských a ruských) nedocenili rafinovanou strategii ani vysoké cíle pana prezidenta, o kterých tolik spekulují jejich čeští kolegové. Místo toho, aby vyzdvihli zásluhy českého prezidenta, jak prozíravě vidí nikoliv za jeden roh, ale rovnou za dva, usoudili, že jednoduše vidí občas dvojmo a ztrácí sebekritiku. Prostořeký plátek The Washington Post vysvětlil počínání Zemana zálibou v alkoholu a připojil rozsáhlou videoreportáž o viróze,“ konstatuje Stehlíková.

Je to názor prababiček

Hradu se kritika Džamily Stehlíkové nezamlouvá a jeho mluvčí naznačil, že když takto hovoří, tak pravděpodobně není dáma. To však bojovnici za lidská práva rozhořčilo.

Celý článek čtěte ZDE.

„Mám tomu rozumět tak, že dáma má mít nejvýš klobouk, ale nemůže mít svůj vlastní názor na jednání prezidenta? A pokud nějakým nedopatřením (třeba po poslechnutí Hovorů z Lán) si svůj názor vytvoří, tak by si ho měla nechat pro sebe?“ ptá se.

Podle ní hradní doporučení připomínají příručky našich praprababiček. „Podle nich správná žena měla míti pohromadě všechna `Pé`: Poctivost, Pokoru, Poslušnost, Plachost, Přívětivost, Pracovitost, Pilnost, Pobožnost a spoustu dalších, ale žádné kritické myšlení. Žádné myšlení, žádné názory, žádné výroky. Už jsem tato moudra někde slyšela. Naposledy od filmového hrdiny jménem Borat. Proslavil Kazachstán po celém světě a měl skoro stejně květnatou mluvu jako je ta, co zaznívá z lánského zámku,“ uzavřela svou poznámku ke kritice z Hradu Stehlíková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…