EU brání zrodu nové Mnichovské dohody, prohlašuje premiér Sobotka

10.03.2016 19:56

Evropská unie je nejlepší prevencí toho, aby se znovu jednalo o osudu nějakého státu bez jeho souhlasu. V místě podpisu Mnichovské dohody to dnes v bavorské metropoli řekl premiér Bohuslav Sobotka. Bavorský premiér Horst Seehofer označil dohodu Německa, Itálie, Francie a Británie z roku 1938 za historickou hanbu. Zprávu přinesla ČTK.

EU brání zrodu nové Mnichovské dohody, prohlašuje premiér Sobotka
Foto: pevnosti.kvalitne.cz
Popisek: Signatáři mnichovské dohody

„Mnichovská dohoda byl nesmírně tragickým a nesmírně hořkým okamžikem v dějinách českého národa. Tehdy byl obětován demokratický, humanistický stát ve středu Evropy v mylném domnění, že to zabrání vypuknutí světové války,“ řekl Sobotka. Návštěvu místa podpisu dokumentu označil za silný zážitek, který člověka nutí přemýšlet o tragických událostech 20. století a připomene význam míru a demokracie.

„Češi tady tehdy v roce 1938 nebyli připuštěni k jednacímu stolu. Jednalo se o Československu bez Československa,“ řekl Sobotka. „Jsem přesvědčený o tom, že nejlepší prevencí toho, aby se jednalo o kterémkoli národu v Evropě bez toho, aby se toho mohl účastnit, je právě to, že dnes sedíme společně za jedním jednacím stolem v rámci společné Evropy, v rámci Evropské unie,“ doplnil.

„I když je nepochybně řada důvodů, proč můžeme být s Evropou nespokojeni nebo proč ji můžeme kritizovat, její význam pro mírovou spolupráci národů je nepochybný. Pokud udržíme společnou Evropu, pak už se nikdy nebudou opakovat takové události, jaké zažil Mnichov v roce 1938 a jaké tehdy zažilo Československo, zdůraznil premiér.

Sobotka je prvním českým premiérem, který místo podpisu Mnichovské dohody navštívil. Od letošního února tamní historické události připomíná pamětní deska s nápisem v češtině, slovenštině a němčině: „V této budově byla dne 29. září 1938 podepsána ‚Mnichovská dohoda‘, která vedla k rozbití Československé republiky.“

Sobotka i Seehofer dnes uvedli, že Česko a Bavorsko nyní mají vynikající vzájemné vztahy. Potvrzuje to podle nich i skutečnost, že od vzniku Sobotkovy vlády v roce 2014 se setkali už pošesté. Další schůzka obou premiérů by se měla uskutečnit v květnu, kdy Seehofer přijede do Prahy na zahájení česko-bavorské výstavy věnované Karlovi IV.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…