EU má nový balíček sankcí proti Rusku. Zakazuje třeba dovoz zlata. A také...

14.07.2022 15:43

Evropská unie chystá další sankce proti Rusku, hodlá například zakázat dovoz ruského zlata, které představuje největší neenergetický export země. Nový balíček sankcí by měl dále zahrnovat odstranění mezer v dříve schválených sankčních opatřeních, například doplněním některých výrobků na seznam zakázaného zboží. Sankce by měly být představeny koncem týdne a schváleny již v příštím týdnu.

EU má nový balíček sankcí proti Rusku. Zakazuje třeba dovoz zlata. A také...
Foto: Screen vysílání ČT24
Popisek: Petr Fiala v Evropském parlamentu

V pořadí sedmý balíček sankcí by měl podle serveru Euractiv.com zahrnovat zákaz dovozu ruského zlata a odstranění mezer v dříve schválených sankčních opatřeních, například doplněním některých výrobků na seznam zakázaného zboží.

Na zákazu dovozu zlata, které představuje největší neenergetický export země, se v červnu na summitu skupiny G7 dohodly členské státy EU Francie, Německo a Itálie se svými protějšky z USA, Kanady, Japonska a Spojeného království.

Podle průmyslových analytiků by zákaz mohl být do značné míry symbolický, protože předchozí opatření uvalená na Moskvu již dokázala fakticky uzavřít evropské a americké trhy se zlatem, včetně obchodních center v Londýně a v Curychu.

Nařízení také rozšíří seznam zboží, které je zakázáno vyvážet do Ruska, a zahrne další seznamy osob a subjektů napojených na širší okruh ruského prezidenta Vladimira Putina. Balíček by také mohl obsahovat řešení tranzitu sankcionovaného zboží do ruského Kaliningradu.

Od ruské invaze na Ukrajinu 24. února se EU dohodla na šesti balíčcích sankcí, které zahrnují zmrazení majetku a zákaz vydávání víz ruským oligarchům a úředníkům, kontrolu vývozu, zmrazení aktiv centrálních bank, odpojení bank od platebního systému SWIFT a zákaz dovozu ruského uhlí a ropy. Nejproblémovější byl šestý balíček, ve kterém státy EU po dlouhých tahanicích zavedly mimo jiné částečné embargo na dovoz ruské ropy s výjimkou pro Maďarsko, Slovensko a Českou republiku.

Většina členských států EU tvrdí, že sankce fungují, ale bude trvat nějakou dobu, než se projeví jejich plný dopad na ruskou ekonomiku. Maďarsko však tvrdí, že EU by měla přestat přidávat sankce vůči Rusku kvůli jeho invazi na Ukrajinu a místo toho usilovat o příměří a o zahájení jednání.

„Dosáhli jsme hranice, kdy je zcela zřejmé, že tyto sankce mohou poškodit více evropskou ekonomiku než ruskou, a pokud si to uvědomíte, pak musíme přehodnotit naši strategii,“ řekl Balazs Orbán, vysoce postavený poradce maďarského premiéra Viktora Orbána.

„Co je určitě problematické, je zahrnout do sankcí energetiku, protože musí být dodrženo pravidlo, že sankce musí mít větší dopad na Rusko než na země, které sankce uvalují,“ prohlásil český premiér Petr Fiala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…