EU se začíná blížit Sovětskému svazu, hrozí diktatura menšin, obává se Jaroslav Bašta. Mnohé už se prosadilo a lidem to ani nepřijde divné

08.07.2018 7:58

Evropská unie se začíná blížit Sovětskému svazu, tvrdí Jaroslav Bašta ve svém novém komentáři pro server prvnizpravy.cz. Je prý také založena na lži. „Místo proletariátu dnes zaujaly menšiny a nelze vyloučit jejich možnou budoucí diktaturu," obává se bývalý poslanec a disident Bašta.

EU se začíná blížit Sovětskému svazu, hrozí diktatura menšin, obává se Jaroslav Bašta. Mnohé už se prosadilo a lidem to ani nepřijde divné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Bašta

Jako první připomíná Bašta ruského spisovatele Solženicyna a jeho morální apel „Nežít ve lži". Má pro to důvod. „Když sleduji politický vývoj Evropské unie v posledních pěti letech, často si na slova velkého ruského spisovatele vzpomenu," říká.

Anketa

Věříte, že za 10 let se naše země bude mít lépe než dnes?

13%
hlasovalo: 9427 lidí

Evropská unie se prý začíná v některých věcech nápadně podobat Sovětskému svazu. Místo nevoleného Politbyra je zde nevolená Evropská komise. Místo marxismu-leninismu multikulturalismus a „utiskovaný" proletariát nahradily „utiskované" menšiny. A „bývalé lidi" s buržoazií nahradili tradicionalisté, zatímco ideálem „nového člověka" se stali noví Evropané, nezatížení dědictvím kolonialismu. Ty prý Evropská unie dováží v hojném počtu z Afriky a Asie. „Zatím za ně zaskakují absolventi některých humanitních oborů pracující v nestátních neziskových organizacích," tvrdí Bašta.

V čem se naopak SSSR a EU liší je ostraha hranic, myslí si bývalý diplomat. Zatímco v Sovětském svazu a jeho vazalech se hranice přísně chránily, aby obyvatelstvo neuteklo na ekonomicky úspěšnější Západ, v Schengenu se jaksi „pozapomnělo" chránit i vnější hranice. „Jak ukázala vládní krize v Německu, tento stav bezpráví platí ještě stále," myslí si Bašta. Země se zkušeností s komunismem považují nátlak prezidenta Macrona a kancléřky Merkelové na přijmutí migrantů za nesmyslný právě proto, že víme, co to znamená "lhát si do kapsy", dodává.

A připomíná i cenzuru a ideologický dohled, které podle něj nahradila politická korektnost a princip dvojího metru. EU prý potlačuje svobodu slova. „K potlačování nepohodlných názorů se EU již chová jako autoritářský režim a má k dispozici celou škálu nástrojů, od ignorování přes zesměšňování, difamaci, zastrašování až po policejní a soudní represi nositelů nepohodlných názorů," tvrdí bývalý poslanec.

Nejde prý jen o nesystémové politické strany a politiky, i fyzické osoby pociťují tyto autoritářské metody. Jako příklad uvádí jak málo se píše o anti-semitských útocích ve Francii, spáchaných migranty. Dále je to podle Bašty případ Tommyho Robinsona. Tyto incidenty vedou bývalého poslance a chartistu k obavě, že se z EU stane měkká verze Sovětského svazu. Jako způsob, jak se tohoto osudu vyvarovat, uvádí Bašta pro začátek otevřenou debatu o migraci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…