EXKLUZIVNĚ Pražské ANO hledá primátora. Máme nová jména, víme o ženě, kterou prý chce protlačit Faltýnek

06.04.2018 13:58

Na pražského primátora za ANO zřejmě bude kandidovat exministr Ivan Pilný. Vážným kandidátem je také poslanec Patrik Nacher. Faltýnek prý chce prosadit plzeňskou lékařku. Už za několik dnů se uzavřou nominace, kdy organizace hnutí ANO v Praze odkryjí karty a pošlou jednotlivé adepty do boje o post pražského primátora. Vzhledem k výsadnímu postavení českého hlavního města jde o velice náročné šachy.

EXKLUZIVNĚ Pražské ANO hledá primátora. Máme nová jména, víme o ženě, kterou prý chce protlačit Faltýnek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prvomájová akce pražské ANO na náplavce kotviště salónní lodi Nepomuk v Praze

Anketa

Jednání o koalici ANO a ČSSD zkrachovala. Chcete za současných okolností předčasné volby?

87%
13%
hlasovalo: 6886 lidí
Úvodem bude důležité shrnout fakta. Pražskému ANO se zjevně vyhýbají skandály. Že by se ovšem v zákulisí o ničem nehovořilo, to rozhodně ne. Ústřední postavou těchto „řečí“ není Andrej Babiš nebo Adriana Krnáčová, ale Jaroslav Faltýnek. Ten se v mnoha ohledech snaží řídit pražskou metropoli prostřednictvím právníka Květoslava Hlíny (od městských firem po jeho účast na magistrátu při rozhovorech s dočasným ředitelem DPP Gillarem). Podle našich svědectví poslední zářez této dvojice pocítil i někdejší investiční šéf DPP Jan Blecha. Ten podle mnoha zdrojů skutečně dělal, „co Hlína a Faltýnek chtěli, dokonce s nimi chodil na akce“. Blecha byl i přes svou loajalitu nemilosrdně a bez předešlého upozornění zaříznut a jeho kariéra je v troskách. Nyní se bude muset spokojit s odstupným. O tom ale až jindy.

Pražské ANO má primátorku, což je pro Andreje Babiše klíčové. Babiš chce od předsedů organizací výsledky, a to jak v počtu členů, tak v úspěchu ve volbách. Také proto bylo dlouhou dobu nejasné, jaké osobnosti hnutí vyšle do boje o primátorský řetěz. Spekulace byly, ne, že ne. Opakovaně se hovořilo o pokračování Adriany Krnáčové, skloňovala se jména ministrů Stropnického a Pelikána. Co se Adriany Krnáčové týká, ta o své budoucnosti ještě nerozhodla. Podle našich zjištění zvažuje, co dál, a teprve se rozhodne. Že v posledních týdnech hnutí ANO svým výrokem o „zpovykaných Pražanech“ nepřidala, o tom nepochybuje nikdo.

Co se Stropnického a Pelikána týká, je odmítá většina oslovených. Stropnický předsedu Prahy nezvládal a Pelikán se v metropoli neprofiloval absolutně ničím. Tyto dva můžeme směle škrtnout.

ParlamentníListy.cz ovšem zjistily, že do čela kandidátky mohou směřovat jiná jména. Prvním z nich je bývalý ministr financi Ivan Pilný, který ovšem v roce 2017 oznámil konec své politické činnosti. Důvodem měla být nemoc jeho ženy. Pilný prozatím oficiální stanovisko nesdělil. Z centrály ANO však víme, že Pilný by měl být „tlačen“ shora. Kdo konkrétně by to měl být, není jasné. Podle všeho se Pilný nechal slyšet, že může být lídrem kandidátky, ale nebude chtít být primátorem. Tuto nelogickou konstrukci slyšely ParlamentníListy.cz z více stran.

Druhým jménem, které svůj zájem pro naši redakci potvrdilo, je poslanec Patrik Nacher. Ten se dlouhodobě profiluje v rámci otázek týkajících se ekonomiky a zdá se, že nikomu příliš nevadí. Jeho šance jsou v tomto ohledu výrazné.

Do hry vstupuje taky shora zmíněný Jaroslav Faltýnek. Jak nám řekl zdroj z jeho nejbližšího okolí: „On by rád dosadil jednu doktorku od poslance Volného z Plzně. Má se jednat o lékařku, která se věnuje plastické chirurgii, ale s pražskou politikou nemá nic společného.“ O koho přesně se jedná, to se nám doposud nepodařilo zjistit. Co ale víme, že tento plán poslanců Faltýnka a Volného nemá mezi pražskými členy šanci a muselo by to jít takzvaně na sílu.

V tomto ohledu je důležité zmínit osobní přání Andreje Babiše, aby Jaroslav Faltýnek nezasahoval jakýmkoli způsobem do chodu Prahy. Premiér se tak vyjádřil dokonce přímo před svědky.

Další, o kom se mluví v souvislosti s předsedou poslaneckého klubu ANO, je pražský radní pro majetek Karel Grabein Procházka. Ten podle všech informací jde Faltýnkovi na ruku naprosto se vším a Jaroslav Faltýnek by v tomto málo známém politikovi měl beranidlo pro svou rozsáhlou činnost, která obsahuje řadu věcí od Ministerstva zemědělství po oblast drah, ČD Telematiky, a především Správy železniční dopravní cesty (zde bychom rádi odkryli i tajný plán, že do orgánů SŽDC mají být po silném tlaku Andreje Babiše dosazeni odborníci, a ne političtí pohlaváři).

Ani Grabein ovšem nemá výrazné šance. Zásadním důvodem je skutečnost, že ho skoro nikdo nezná. V tomto směru je na tom Pilný, Nacher a samozřejmě Krnáčová násobně líp. Primárky hnutí zřejmě zaujaly i další radní. Vypadá to totiž, že se do nich přihlásí i mnozí z nejvyššího vedení města. Ať už jde o náměstkyni Kislingerovou, či radního pro oblast zdravotnictví Radka Lacka. Ten o svou nominaci bojuje už řadu týdnů.

Zásadním aspektem jsou také v hnutí ANO předvolební výzkumy. O tom, jak si hnutí vede v mnoha městech České republiky, budou ParlamentníListy.cz informovat za jedenáct dnů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…