Edita Vaňová: Bezpečnost našich občanů vnímáme velice citelně

19.03.2013 18:37

Vyzpovídali jsme starostku Dvora Králové nad Labem Editu Vaňkovou (ČSSD) abychom zjistili, jak se žije občanům ve městě, jaké jsou zde pracovní příležitosti a zda se městu daří po krachu společnosti Tiba a.s. přilákat nové investory. Řeč byla ale i nové interaktivní mapě na webu města či o plánovaných radarech, kterými chce radnice ukáznit řidiče ve městě.

Edita Vaňová: Bezpečnost našich občanů vnímáme velice citelně
Foto: archiv starostky
Popisek: Edita Vaňková (ČSSD), starostka Dvora Králové nad Labem

Kvůli sporům o cenu za čištění vody se současným majitelem čističky se město rozhodlo vybudovat vlastní čistírnu. Kdy by mohla čistička vzniknout? A kolik bude projekt stát?

Celý projekt má název - Čistírna odpadních vod ve městě Dvůr Králové nad Labem a rekonstrukce kanalizace. Projekt tedy řeší výstavbu nové čistírny odpadních vod ve Dvoře Králové nad Labem tak, aby byla zajištěna potřebná účinnost čištění pro současné i výhledové zatížení a produkci odpadních vod v souladu s požadavky vodohospodářských orgánů i platné legislativy. Zároveň ale dojde v rámci tohoto projektu i k realizaci opatření na kanalizační síti, která má zamezit nátoku balastních vod do kanalizace.

Předpokládané zahájení realizace tohoto projektu je stanoveno na duben 2014. K ukončení realizace celého projektu a zahájení provozu nové čistírny odpadních vod by mělo dojít do konce roku 2015.

Celkové výdaje na projekt by se měli pohybovat kolem 200 milionů korun (z toho 90% uznatelných výdajů by měla činit podpora z operačního programu Životního prostředí ).  Jaké však  budou skutečné náklady tohoto projektu  bude známo až po vlastním vysoutěžení dodavatele stavby.

Až na výjimky, kterým vyprší smlouvy s koncem letošní roku, jsou na základě vyhlášky radnice ve městě zakázány hrací automaty a videoterminály, a to s účinností od letošního ledna. Radnice tak dala přednost zvýšení bezpečnosti v ulicích a snížení sociálně patologických jevů před ziskem z hazardu. Jakým dalším způsobem byste chtěli ve městě řešit problém s kriminalitou? V mnohých městech omezují vyhláškou například konzumaci alkoholu na veřejných prostranstvích. Neuvažujete o něčem podobném?

Bezpečnost našich občanů vnímáme velice citelně. Již v  roce 2011 jsme proto vydali tři obecně závazné vyhlášky města, které by měli napomoci zvýšení bezpečnosti občanů (O Zákazu provozování výherních hracích přístrojů, dále O zákazu konzumace alkoholických nápojů na veřejném prostranství a O ochraně nočního klidu).  Jejich dodržování kontroluje a v rámci možností i postihuje městská policie. Důležitá je ale v této oblasti i spolupráce s veřejností. Uvažujeme rovněž o vyhlášce, která by měla zakázat podomní prodej, na který doplácejí především senioři.

S úpadkem textilního průmyslu a s ukončením provozu společnosti Tiba a.s. přišlo město postupně o stovky pracovních příležitostí, což se projevilo i na nezaměstnanosti ve městě. Jaká je v současné době míra nezaměstnanosti, podařilo se přilákat do města například nové investory?

Přilákat nové investory do města se nám zatím nedaří. Toto přisuzuji především nedostatečné dopravní dostupnosti území, ve kterém se město Dvůr Králové nad Labem nachází. Domnívám se, že vybudování D11 a R11 k polským hranicím by přineslo hospodářský rozvoj měst a obcí našeho regionu, zvýšila by se hodnota území pro potencionální investory a tím by vznikla nová, tolik potřebná pracovní místa.

Co vy osobně očekáváte od nové interaktivní mapy na webu města, a kdy by mohla být spuštěna? Můžete také čtenářům prozradit, kolik projet stál?

Jedná se o turistickou interaktivní mapu. Od mapy očekáváme propojení velkého množství zajímavých informací do jednoho uživatelského prostředí, společně s geografickou polohou těchto informací. Vyhledávání informací bude pak pro uživatele mnohem rychlejší, jednodušší a troufám si říct, že i zábavnější. Mapa sice je na webu města, ale rozhodně není určena pouze pro návštěvníky Dvora Králové nad Labem. Bannery s odkazy na tuto mapu budou umístěny i na webech ostatních obcí v ORP a na dalších  webech v regionu (zoo, ubytovatelé, atd.). Jedná se tak zároveň o propagaci cestovního ruchu v regionu. O mapě byly napsány články, které jsou k dispozici na: http://www.dvurkralove.cz/cz/radnice/aktualne/oi/turisticka-interaktivni-mapa-poradi-i-mistnim/ a http://www.dvurkralove.cz/cz/radnice/aktualne/oi/turisticka-interaktivni-mapa-na-webu-mesta/, či http://krkonossky.denik.cz/zpravy_region/nova-mapa-umi-rychle-poradit-20130114.html.

Mapa byla spuštěna 1. března 2013.

Cena byla 71.000 Kč bez DPH s tím, že většina nakoupených technologií se použije pro další projekt – interaktivní mapa pro občany města. Takže nemůžeme jednoznačně říct částku připadající jen na tuto mapu, protože to byla investice do více projektů, které budeme postupně realizovat.

Nedávno se objevila informace, že plánujete ukáznit řidiče ve městě a v okolí, kteří nedodržují rychlost, radary. Kolik jich bude, jaké budou náklady a kde je situace nejhorší?

Úvaha o zřízení měřených úseků na vybraných místech v regionu byla vyvolána nejen vlastním zjištěním o častém překračování nejvyšší povolené rychlosti, ale také požadavky starostů některých okolních obcí na pomoc s řešením bezpečnosti silničního provozu. Stávající nepravidelné měření rychlosti hlídkami policie výrazné zlepšení nepřineslo. Vytipováno bylo šest lokalit, z toho dvě ve městě Dvůr Králové nad Labem, ostatní v okolních obcí. Z pohledu frekvence vozidel je situace nejhorší na silnici I. třídy v obcích Choustníkovo Hradiště a Kocbeře. Prvně jmenovaná obec se dočkala v loňském roce nového povrchu silnice, což se  projevilo na zvýšení rychlosti projíždějících vozidel. Druhá obec se rekonstrukce průjezdního úseku dočká pravděpodobně v letošním roce. Přesné náklady na zajištění uvažovaného úsekového měření rychlosti budou známé až po ukončení výběrového řízení na dodavatele zařízení.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Katka Synková

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …