Ekonom Křeček: Senioři, pozor na šmejdy! S penězi jste opatrní, ale... A pořádná facka mládeži

29.04.2020 19:46

Podle ekonoma Štěpána Křečka se lidé málo starají o své peníze a nedrží si dostatečné rezervy na krizové období. Lidé by měli své úspory rozdělit na několik variant, jako je hotovost, vzácné komodity, případně akcie, a zejména nemovitosti. Naopak jedna z nejvíce nebezpečných forem aktiv jsou kryptoměny. „Lidé by do nich měli investovat maximálně menší část svých peněz, pokud si to chtějí vyzkoušet,“ říká hlavní ekonom BH Securities.

Ekonom Křeček: Senioři, pozor na šmejdy! S penězi jste opatrní, ale... A pořádná facka mládeži
Foto: BH Securities
Popisek: Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities

„Mít doma rezervu deset tisíc korun, kdyby se něco stalo, je určitě dobrá varianta. Ale jelikož se pod polštářem peníze neúročí, tak je určitě nesmysl mít doma všechno. Mimo peněz doporučuji mít rezervy také v nějakých vzácných komoditách, jako zlato, kdyby peníze ztratily na hodnotě,“ radí Křeček v rozhovoru pro DVTV.

Anketa

Je Miloš Zeman a jeho okolí zodpovědný za smrt Jaroslava Kubery?

6%
92%
2%
hlasovalo: 22993 lidí
Lidé se o své peníze, podle ekonoma, málo starají, často je mají na běžném nebo spořicím účtu, kde ale ztrácejí na kupní síle, protože se úročí méně, než jaká je inflace. Mít peníze v bance se lidé podle Křečka bát nemusí, protože až do výše sto tisíc eur jsou všechny vklady pojištěné a i v případě krachu banky by byly vyplaceny.

Křeček v nakládání s úsporami pozoruje výrazné rozdíly u věkových skupin. „Senioři jsou na své peníze opatrnější, zároveň jsou ale náchylnější na neférové praktiky podvodníků a takzvaných šmejdů. Mladí lidé naopak často neumějí s penězi hospodařit, podléhají módnímu trendu, že pořád musejí mít něco nového a značkového a nejsou schopni ušetřit na horší časy nebo peníze investovat a zhodnocovat,“ má jasno Křeček.

„Mladí by si měli uvědomit, že není výhodné zůstávat celý život v nájmu, ale opatřit si vlastní nemovitost. Placení nájmu je vlastně celoživotní úrok, kterého se člověk nikdy nezbaví. S hypotékou je ale problém, že mladí lidé si nespoří těch deset nebo dvacet procent, které na hypotéku potřebují,“ upozorňuje.

Mít hypotéku jako alternativu k platbě nájmu je podle Křečka rozumné, protože platit hypotéku je stejné jako platit nájem, ale s tím rozdílem, že jednou ta nemovitost bude splacena. „Nájem naproti tomu bude nutné platit celý život,“ srovnává ekonom.

„V tomhle bych se určitě neinspiroval na západě, kde tvrdí, že bydlet v nájmu je normální,“ říká. Podle Křečka bychom si ale v Česku měli udržet vlastnické bydlení. „Nájemné je v důchodu hlavní věc, kterou musí senior řešit, to jeho život bude ovlivňovat ze všeho nejvíce a výrazně to ovlivní kvalitu jeho života,“ tvrdí ekonom.

Úspory by se podle něj měly rozdělit na více hromádek, něco mít v hotovosti, něco v bance, ale také v komoditách nebo v akciích. „Češi jsou příliš zvyklí mít peníze pouze z práce, ale vůbec už ne z vlastního kapitálu. Neobývaná nemovitost se například může pronajímat, což je vítaná pomoc ke zlepšení kvality života,“ radí Křeček.

Naopak jedna z nejvíce nebezpečných forem aktiv jsou kryptoměny. „Lidé by do nich měli investovat maximálně menší část svých peněz, pokud si to chtějí vyzkoušet. Ale spoléhat se na jejich růst je ošidné,“ varuje.

Nemovitý majetek je podle Křečka tou nejlepší formou úspor, protože i v době jakékoliv krize bude cena nemovitosti v zásadě stejná, zatímco akcie, kryptoměny a potažmo peníze v hotovosti mohou rychle ztratit hodnotu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…