Ekonom Lazarevič: Vláda chystá populistické utrácení, podnikatelé či zaměstnanci se nemusí dočkat nižších daní

20.05.2018 21:10

Ekonom Arsen Lazarevič se na serveru Zdroj.cz zamýšlí nad programovým prohlášením vlády od rodící se koaliční vlády. Podle něj je obecným dokumentem plným frází a floskulí, bez praktických variant provedení. Podle ekonoma některá opatření dokonce mohou představovat ohrožení pro podnikatele či pro českou ekonomiku. Velká část opatření totiž podle něj povede k populistickému utrácení a ke zhoršení rozpočtové situace.

Ekonom Lazarevič: Vláda chystá populistické utrácení, podnikatelé či zaměstnanci se nemusí dočkat nižších daní
Foto: Archiv PL
Popisek: Úřad vlády ČR

Nové programové prohlášení reflektuje v jedné z pasáží oblast důchodové reformy. „Místo konkrétních opatření se ale pouze dočítáme, že vláda oddělí důchodový účet od státního rozpočtu. Tento krok je ale jen účetním trikem a důchodový systém nijak konkrétně a hmatatelně neřeší,“ uvádí ekonom a odkazuje k důchodovému účtu, který je v mírném přebytku. Podle něj se v blízkém horizontu dostane do deficitu. „Pokud by byl důchodový účet skutečně prakticky oddělen od státního rozpočtu, pak by jakékoliv transfery ze státního rozpočtu nebyly možné,“ uvádí s tím, že důchodový účet by musel fungovat samostatně a nezávisle, což by podle něj vedlo k permanentnímu nedostatku peněz. Odráželo by se to následně i například ve zpožděných výplatách důchodů.

Další pasáží programového prohlášení je část věnující se vysokorychlostním sítím, do kterých chce vláda investovat. „V minulém roce přitom vláda ČSSD, ANO a lidovců uvedla, že chce utratit až 14 miliard korun na budování vysokorychlostních sítí prostřednictvím evropských dotací. Malé firmy přitom důrazně varovaly, že tyto dotace mohou vést k pokřivení tržního prostředí a monopolizaci na trhu,“ uvádí ekonom a přikládá citaci Jaroslava Polívky z rozhovoru pro server Lupa.cz. Jaroslav Polívka podniká ve výstavbě optických sítí. „Dotace jako vždy získají pouze někteří a většina na ně nedosáhne vzhledem k složitosti zpracování, nedostatečnému času pro přípravu a realizaci, nejasnostem v podmínkách jejich získání i vzhledem k špatným analýzám trhu ze strany Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ)... Jak je možné, že dotace mohou získat velké firmy, které mají největší infrastrukturu v zemi a miliardové zisky?“ uvedl Jaroslav Polívka.

Nově vznikající vláda se v programovém prohlášení věnuje také tendencím připravit projekt výstavby nových bloků jaderné elektrárny. „Zatímco ještě před deseti lety mělo smysl uvažovat o jaderné energetice jako o rentabilním a levném zdroji energie, v současnosti může výstavba jaderných reaktorů přijít ČEZ velmi draho,“ myslí si Lazarevič. A odkazuje k havárii ve Fukušimě, která podnítila růst nákladů na bezpečnost jaderných elektráren a způsobila tak, že výstavba jaderných elektráren se tolik nevyplatí.  

Připomíná v tomto kontextu dostavbu Temelína, kde ČEZ požaduje garanci výkupních cen – a to dokonce na 60 let dopředu. „Lidem a firmám by tak výrazně narostly náklady za elektřinu,“ připomíná ekonom a dodává, že v tento okamžik ještě není jasno, jestli se na výstavbě nových bloků bude podílet jen ČEZ, nebo i stát. „V případě, že jaderné elektrárny bude ČEZ stavět svépomocí, pak budou silně poškozeni akcionáři firmy a hrozí, že hodnota akcií prudce propadne,“ varuje ekonom. V druhém případě, tedy v případě angažovanosti státu, se tak na financování výstavby budou z podstatné části podílet i daňoví poplatníci.  

Ekonom si v rámci programového prohlášení také všímá, že zohledňuje nejrůznější skupiny obyvatelstva na úkor daňových poplatníků. Připomíná učitele a jejich nárůst platů na 150 procent stávající výše do roku 2021. Kde se na to najdou potřebné finanční prostředky, to programové prohlášení neříká. 

Zároveň připomíná, plánovanou novelu zákona o důchodovém pojištění, která má zvýšit základní výměru důchodu na 10 procent průměrné mzdy, důchody mají také růst o tisíc korun lidem nad 85 let. „Tato opatření přitom mohou dostat důchodový účet do enormních deficitů. Pokud tento účet bude oddělen, pak na něm, jak již bylo řečeno, nebude ze samého principu dostatek peněz,“ varuje. A odkazuje k dalším uvažovaným výhodám, jako jsou slevy z jízdného ve vlacích a autobusech pro seniory nad 65 let a pro žáky a studenty do 26 let věku. Rovněž připomíná plány zvyšování výdajů na obranu, „ač programové prohlášení nenabízí žádný konkrétní plán, jak budou peníze utraceny, ani kde se vlastně vezmou,“ uvádí Lazarevič. Závěrem pak varuje před neúměrným utrácením veřejných peněz, které nesignalizuje pro podnikatelský sektor nic dobrého – bude docházet k vytváření deficitních rozpočtů, čili nesnižování státního dluhu, a nesnižování daní pro podnikatele či zaměstnance. 

Závěrem se pak věnuje stručnému shrnutí. Podle něj se vláda vydává „řeckou cestou krátkodobého nakupování voličů,“ tím, že si kupuje důchodce, což ale v dlouhodobém horizontu povede k jejich poškozování z dlouhodobé perspektivy. „Dostavba jaderných elektráren sice nejspíše potrvá nejméně deset let, vláda však může o tomto kroku rozhodnout a utratit na přípravy miliardy korun,“ uvádí ekonom. Za velmi nepravděpodobné pak považuje, že při všech těchto slibech se bude udržovat vyrovnaný rozpočet. Celkově nehodnotí programové prohlášení nově vznikající vlády pozitivně. „Celkově nová vláda může, spíše než cokoliv jiného, snížit ekonomickou svobodu v zemi a snížit potenciál hospodářského růstu v dlouhodobém horizontu,“ dodává. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…