Ekonom Pikora bije na poplach: Politická korektnost proniká do další oblasti našich životů

20.04.2018 18:18

Ekonom Vladimír Pikora varuje, že nebezpečná politická korektnost proniká do další oblasti našeho života. Může ohrozit platnost prastaré zásady z římského práva, že „smlouvy se mají dodržovat“. Prý se nám tu rozmáhá takový nešvar – dodržovat smlouvy, jen když jsou pro nás výhodné.

Ekonom Pikora bije na poplach: Politická korektnost proniká do další oblasti našich životů
Foto: nextfinance.cz
Popisek: Finanční analytik Vladimír Pikora

Odedávna platilo, že lidstvo se dělí na muže a ženy. Všichni to brali jako danou věc. Až donedávna. Najednou už se lidé nedělí jen na muže a ženy, můžete si vybrat i jiné pohlaví. Pikorovi se to zdá velmi zvláštní. Zvlášť, když se prý tento neblahý trend vkládá i do různých smluv.

Od dob starého Říma platilo, že smlouvy se mají dodržovat. Když dvě strany něco podepíší, je to pro ně závazné. Pouze v případě, že jedna ze smluvních stran byla zjevně obelhána, může od smlouvy odstoupit. Jenže dnes se zdá, že smlouvy platí jen do té doby, pokud jsou pro nás výhodné. Když přijdou horší časy, stěžujeme si a chceme se svých závazků zbavit.

Ukazuje se to např. na smlouvách investičního životního pojištění, které klienti uzavřeli s vidinou, že budou investovat a naspoří si touto cestou na stáří. Když však zjistili, že smlouvy nevynášejí tolik, kolik by si představovali, obracejí se občané na finančního arbitra, tvrdí, že je pojišťovací agenti obelhali a chtějí od smluv odstoupit a aby jim byly vráceny investované prostředky. A tady se to podle Pikory začíná komplikovat.

„Jde principiálně o mazání ostrých hranic. Smlouva není platná, přestože jsem ji podepsal – je jen napůl platná. Je totiž platná, když mi kapitálový trh vydělává, ale neplatná, pokud mám mít ztrátu. Nikdo dnes nesmí být vystaven žádnému stresu. A není snad dosažení ztráty z investování stresorem jak kráva? A neměl by před takovým stresem být každý investor ochráněn?“ zeptal se Pikora v komentáři pro Reflex.cz v narážce na stále rozšířenější politickou korektnost.

„Opravdu na tom načasování není něco zvláštního? Produkt investičního životního pojištění existuje už drahně let. Ale zpochybňován začne být až nyní, když je módní zpochybňovat vše. A kdo tedy vlastně skutečně může za řadu smluv, které klienty právě dvakrát neobohatily? Zprostředkovatelé? Finanční poradci? Osobně se domnívám, že takhle jednoduše odpověď nezní. Myslím, že viník se jmenuje nízká finanční gramotnost v zemi. A že za nějaký ten měsíc bude kauza zase zapomenuta…,“ uzavřel Pikora.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…