Ekonom: Předčasné volby nás poškodí. Finanční trhy nám nebudou veřit

04.04.2012 12:16

Do chaosu na politické scéně a k úvahám o předčasných volbách zazněl varovný hlas analitika ČSOB Jiřího Čermáka. Tvrdí, že pokud by se tato hrozba naplnila, měly by předčasné volby tvrdý dopad na českou ekonomiku.

Ekonom: Předčasné volby nás poškodí. Finanční trhy nám nebudou veřit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

V této souvislosti připoměl, jak drsně zacloumal krach vlády premiérky Radičové se státní pokladnou na Slovensku. " Slovensko si vstřelilo vlastní gól loni na podzim, kdy otázka podpory pro euroval položila vládu. Z šoku předčasných voleb se slovenské vládní dluhopisy dosud nevzpamatovaly a Slovensko dokonce na čas zcela ztratilo přístup na kapitálové trhy," varuje Čermák.

Vše k tématu Rozpad vládní koalice
 
"Aniž bychom chtěli předčasně malovat čerta na zeď a říkat, že varianta předčasných voleb automaticky přinese výprodej koruny a nárůst rizikových přirážek u českého dluhu, považujeme za důležité varovat, že dočasná politická nejistota nemusí tentokrát projít bez povšimnutí trhů a může státu, domácnostem i firmách přinést dodatečné náklady," dodává Čermák.


 
V této souvislosti analytik připomíná, že bylo v zásadě pravidlem, že české finanční trhy domácí politickou scénu prakticky zcela ignorovaly. Časy se však podle jeho slov mění - doba je zlá. "Trhy jsou v posledních dvou letech daleko méně tolerantní k politické nestabilitě. Stává se tudíž, že i země s relativně zdravými fundamenty se může dostat vinou politické nejistoty pod tlak finančních trhů, který se nejvíce manifestuje v růstu kreditních prémií u vládního dluhu dotyčné “nestabilní země”. Příkladem takového vývoje z poslední doby by mohla být třeba Belgie či Slovensko," konstatuje Čermák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bob

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

15:58 „Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

Co říkají lidé o vakcinaci? Jedná se o zločiny na lidskosti? Kdo vyvolal covid? Kdo z toho udělal ce…