Ekonom Ševčík: Ta hrůza se na nás teprve bude řítit

13.04.2021 21:19

Hostem pořadu Na prahu změn bývalého policejního prezidenta Stanislava Novotného byl ekonom a proděkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze Miroslav Ševčík. Ten v pořadu uvedl, že na VŠE působí již od roku 1983. „Letos v létě budu mít odučených 76 semestrů,“ dodává Ševčík.

Ekonom Ševčík: Ta hrůza se na nás teprve bude řítit
Foto: Daniela Černá
Popisek: Miroslav Ševčík, vysokoškolský pedagog a ekonomický expert hnutí Trikolóra

Miroslav Ševčík si se Stanislavem Novotným povídali především o politickoekonomickém vývoji České republiky po roce 1989, o kondici státu a jeho veřejných financí, o mediokracii a cenzuře, o covidových opatřeních a jejich dopadech, ale i o světovém finančním systému, globalizaci a vládě nadnárodních korporací.
 
„Ekonomie je společenská věda, velmi často se dělá zásadní chyba, že se používají u některých ekonomů obdobné metody zkoumání jako u přírodních věd. To je zásadní omyl. Nelze zkoumat společenskou vědu prizmatem metod přírodních věd,“ uvedl Ševčík.

V další části pořadu se probíraly veřejné finance. „Naše veřejné finance byly v tak dobré kondici právě díky pevným základům, které položil prezident Klaus. Základ byl položen, pak nejvíce rozhazovali socialistické vlády. Vnitřní dluh zhruba milion jsme dosáhli v roce 2008. Teď jsme na druhém bilionu a bude to pokračovat. Ta hrůza se na nás teprve bude řítit,“ obává Ševčík.  
 

Anketa

Vadí vám, že kandidát na ministra kultury Birke nemá vysokoškolské vzdělání?

36%
64%
hlasovalo: 3879 lidí
Ekonom Ševčík v pořadu přiznal, že není žádný popírač nebezpečnosti covidu, ale že je mu velmi líto těch, kteří byli restriktivními opatřeními zasaženi.
 
„Musím říct, že všechna plošná opatření skutečně ukazují, že ta efektivita je velmi nízká. Je v příkrém rozporu s tím, co by bylo zapotřebí z toho medicinského hlediska, a hlavně v příkrém rozporu s tím, že jsou tady postiženy obrovské skupiny lidí, a to ne jenom střední třídy, zvláště pak mladých, mládeže a dětí tím, že tato plošná restriktivní opatření děláme.
 
Jsem přesvědčený, že razance zaváděných opatření by měla být dělána na základě nějakých věrohodných datových studií, a ne na základě nějakých negativních emocí skupiny samozvanců,“ uvedl Ševčík, který se také pozastavil nad tím, jak se dostávají ke slovu různí odborníci, kteří se zabývají indexem rizika PSA, který dnes už vlastně neexistuje. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…