Ekonom z TOPky: Brzy budeme všichni vzpomínat na Mirka Kalouska

03.07.2021 21:40

„Krize přijde, a bohužel brzy, a všichni ještě budeme vzpomínat na Miroslava Kalouska,“ předpovídá liberecký zastupitel Zdeněk Chmelík (TOP 09) s výhledem, že nás již brzy čekají dosti neradostné zítřky. Vláda dle něj během krize častokrát „shazovala peníze z vrtulníku“ i těm, kteří je reálně nepotřebovali, a kvůli politice tištění nových peněz nás brzy doběhne vysoká inflace a nutnost splácení extrémního zadlužení. Nejvíce to mají pocítit ti nejchudší.

Ekonom z TOPky: Brzy budeme všichni vzpomínat na Mirka Kalouska
Foto: Repro ČT
Popisek: Bývalý poslanec TOP09 Miroslav Kalousek

Anketa

Do voleb zbývá sto dní. Kdo podle vás bude příštím premiérem?

hlasovalo: 15066 lidí
Chmelík se zamyslel, jak to bude s naší ekonomikou do budoucna, a neskončil u příliš dobrého výhledu. „Nejhorší nás teprve čeká,“ věstí s tím, že největší dopady bude mít koronakrize zejména na ty, kteří jsou na tom sociálně nejhůře.

Za velký problém liberecký zastupitel označuje především stále více se zrychlující tempo tisku nových bankovek, které se v mnoha státech, i v rámci eurozóny, rozvinulo natolik, že tiskárny bankovek mají co dělat.

Vrtulníkové peníze, jež se dostávají do ekonomiky vlivem politiky kvantitativního uvolňování, kterou mnozí centrální bankéři v poslední době dosti adorují, dle Chmelíka ve výsledku způsobily, že se „pomoci dostalo mnoha lidem, kteří ji zcela reálně nepotřebovali, a tito lidé si zadarmo získané peníze uložili na účty a nespotřebovali je, čímž padl jeden z hlavních argumentů, proč peníze zadarmo rozdávat“.

Nejinak i v Česku. „Většina zaměstnanců a živnostníků si i v době, kdy je vyživoval ANTIVIR, našla další práci a v podstatě zvýšila své příjmy. Ekonomika, hladová po práci, kterou s odsunem zahraničních dělníků neměl kdo dělat, zcela lehce absorbovala jakoukoliv touhu pracovat. Tedy i další argument rozdávání peněz přes program ANTIVIR padl,“ myslí si.

„Rozdávání peněz vládou“ v minulém roce tak mělo způsobit zdecimování veřejných financí či „neochotu lidí se vrátit do postižených oborů“, přičemž důsledkem je růst inflace.

„Krizi může zbrzdit pouze reálné nastavení ceny peněz, kterou ovšem ČNB neustále drží nereálně nízko. Je jasné, že úroková sazba poroste a spolu s inflací tyto faktory postihnou růst životní úrovně,“ předpovídá Chmelík.

Na vině je dle něj především aktuální vláda: „V minulých letech jsme žili na dluh a covid jenom urychlil kolaps naprosto špatné vládní politiky na straně výdajů státu. Populisticko-levicová vláda, rozdávající peníze nekryté prací, spojená s následky covidu nás zcela jednoznačně postavila před nutné šetření a hledání zdrojů pro pokrytí státních výdajů.“

Dle zastupitele Liberce nás ekonomická situace už v dohledné době „bude bolet“. Předpovídá, že pokud se příští vláda bude snažit zachránit situaci, nejspíše ji to bude stát volební zisk u dalších voleb.
 

„Hýříme optimismem a věříme spasitelům, kteří si půjčují na rozhazování peněz z vrtulníku. Pravdou je, že už není ani na to palivo pro vrtulník a ty pytle s penězi už jsou nacpané jenom slámou. Teď už vládní strany nehrají o budoucí správu tohoto státu, ale především o naprostou degradaci myšlení větší části obyvatelstva, vyměněného za sliby o levných penězích. Výsledkem má být vytěžení a vyvedení posledních zbytků bohatství naší budoucnosti směrem k osobnímu vlastnictví. Krádež, u které jim po pár drobcích od stolu tleská 30 % našeho národa,“ píše Chmelík s tím, že nakonec si ještě vzpomeneme na exministra Miroslava Kalouska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…