Ekonomické sankce proti Rusku utahují smyčku

18.07.2014 10:27

Vladimir Putin za největší zábor území cizího státu od druhé světové války zatím příliš nezaplatil. Přesvědčen je o tom komentátor MF Dnes Jiří Štický. Podle něj však poslední kolo sankcí mění pravidla hry a poslední opatření prý stáhnou tamní stagnující ekonomiku dolů. Píše o tom v komentáři s názvem „Začíná bolest“.

Ekonomické sankce proti Rusku utahují smyčku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolary, ilustrační foto

Vedoucí ekonomické rubriky MF Dnes v dnešním vydání píše, že první dvě kola ekonomických a politických sankcí ze strany USA a EU se dotkla jen velice úzkého okruhu lidí kolem ruského prezidenta Vladimira Putina. Nyní se prý smyčka utahuje a začíná bolest. Hrozící ekonomický propad prý může ohrozit popularitu Vladimira Putina a Rusové se údajně mohou začít ptát, zda se jim v čele země vyplatí.

„Fáze okopávání kotníků, která sice bolí, ale vážnou újmou nehrozí, včera skončila. Kope se výš, tam, kde již začíná pravá bolest a utrpení. Spojené státy, největší a nejvlivnější ekonomická síla na světě, včera přeřadily na třetí trestní stupeň a zavedly nejagresivnější sankce cílené na ruskou ekonomiku,“ shrnuje Štický.

Ruský ekonomický systém se už pohybuje v utahující se smyčce

Nové sankce podle Štického znamenají, že i nejvýznamnější ruské společnosti budou mít problém získávat peníze na další fungování a splácení svých předchozích závazků. „Již od obsazení Krymu Ruskem se tok peněz obrátil a míří jedním směrem: pryč z Ruska. Ruské banky a společnosti letos podle údajů tamní centrální banky musí splatit či obnovit úvěry ve výši 191 miliard dolarů,“ dodává Štický. To vše prý potáhne ekonomiku dolů.

„Ruský ekonomický systém se už pohybuje v utahující se smyčce. Zahraniční investoři, vystrašení hrozícími sankcemi a událostmi na Ukrajině, odprodávají své ruské investice,“ píše komentátor s tím, že podobně se chovají i Rusové. Vybírají své úspory z bank a zase je prý přesouvají do matrací. Centrální banka tak prý musí podporovat slábnoucí rubl a odprodávat dolary. „To vše zvyšuje inflaci a odrazuje lidi od dalších nákupů. Již nyní ruská ekonomika stagnuje a zvyšuje se pravděpodobnost, že míří do hlubokého propadu,“ míní vedoucí ekonomické redakce MF Dnes.

Vyplatí se Putin Rusku?

To vše podle Štického může ohrozit zatím vysokou popularitu Vladimira Putina. „Ale ani on, stejně jako jakýkoli politik na světě, nemůže odolat ekonomické gravitaci. Dražší chléb nakonec vždy dokáže přetlačit vlastenecké hry v zahraničí. Možná se ještě dřív zeptají nejbohatší Rusové, zda se jim Vladimir Putin v čele země vyplácí,“ upozorňuje Štický. A podle něj se i běžní Rusou mohou začít ptát, proč jejich země zůstává dlouhodobě nezkorumpovanější velkou ekonomikou světa na úrovni podvodníky vyhlášené Nigérie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …