Ekonomika se bude letos zhoršovat, bojí se šéfové českých firem

19.02.2012 8:26

Většina generálních ředitelů nejvýznamnějších českých firem se obává, že ekonomická situace se letos zhorší. Přesto si většina myslí, že i tak budou jejich tržby růst. Vyplývá to z průzkumu společnosti PwC Česká republika.

Ekonomika se bude letos zhoršovat, bojí se šéfové českých firem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zaměstnanec v laboratoři

Podle průzkumu se dvě třetiny generálních ředitelů tuzemských firem obávají dalšího vývoje ekonomiky. Podle nich se bude dál zhoršovat. Přesto většina dotazovaných věří ve vyšší tržby svých podniků.

Jako ideální recept na vyšší tržby i v dobách krize obchodníci nejčastěji uváděli posílení pozice na domácím trhu a nebo zcela nový výrobek či služby, které by zákazníky zaujaly.

Přesto podle Petra Smutného z PwC Česká republika neumějí české firmy spolupracovat nebo si najít silné partnery. „České podniky stále dělají strategickou chybu, když se snaží vše dělat samy. Jsou příliš malé a na světových trzích doplňují kapacity větších hráčů či zaujímají pozice jen v okrajových segmentech,“ uvedl Smutný.

Při porovnání s loňským plánem firem se ukazuje, že společnosti nabíraly více zaměstnanců, než původně předpokládaly. Podobný trend se dá očekávat i letos. Prozatím třetina firem předpokládá, že zachová své stavy beze změn, 36 procent firem bude nabírat nové zaměstnance a 32 procent bude spíše naopak propouštět.

„Rok 2008 roztočil spirálu pesimismu, kdy se firmy v panice zbavovaly i kvalitních, strategicky důležitých zaměstnanců, kteří jim za pár měsíců výrazně chyběli. Nyní se již poučily, úsporná opatření provádějí mnohem selektivněji a s ohledem na strategické potřeby v následujících letech,“ odůvodňuje to Andrew Krenek z agentury.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…